Shahnon Ahmad

SASTERAWAN NEGARA SHAHNON AHMAD

(Shanon bin Ahmad, Haji, Datuk, Pejuang Sastera, Profesor Emeritus, Sasterawan Negara, Juwahir, Tutang)
LAHIR : 13 Januari 1933 di Banggul Derdap, Sik, Kedah Darul Aman.
ALAMAT : 61, Cangkat Minden, Jalan 1, 11700 Gelugor, Pulau Pinang.


SHAHNON AHMAD sebagai pengarang tidak payah diperkenalkan lagi dalam kesusasteraan Melayu. Beliau bukan sahaja terkenal kerana novelnya Ranjau Sepanjang Jalan dan Rentong, atau kerana kerap kali memenangi Hadiah Karya Sastera, atau kerana beliau seorang sarjana di Universiti Sains Malaysia, tetapi kerana beliau adalah seorang penulis berbakat, serius dan mempunyai falsafahnya sendiri. Shahnon bukan menulis hasil-hasil kesusasteraan hanya untuk bersastera semata- mata, tetapi beliau adalah seorang pencari yang sentiasa mencuba memperbaiki seninya dengan pelbagai gaya dan pendekatan, meneroka ke alam fikiran untuk memperkayakan lagi isi karangannya, dan sentiasa mempertimbangkan falsafahnya sebagai seorang penulis sehingga benar-benar mencapai kebenaran.

Shahnon mula berkarya pada pertengahan tahun 1950-an, namun dalam masa 10 tahun, beliau telah muncul sebagai penulis yang mempunyai bakat besar. Beliau adalah seorang penulis yang begitu sensitif terhadap peristiwa-peristiwa penting yang berlaku di dalam dan di luar masyarakat bangsanya. Beliau mempelopori sikap yang dinamakannya Malay Power apabila melihat betapa lemahnya orang Melayu bila keadaan politik, ekonomi, dan sosial menekan yang mengakibatkan tercetusnya peristiwa 13 Mei 1969. Dan inilah salah satu sebab yang mendorong beliau meningkat daripada pemikiran membela orang yang tidak berupaya yang berhadapan dengan kekejaman dan kekuatan alam kepada pemikiran membela orang atau bangsanya apabila berhadapan dengan kekuatan manusia lainnya.

Pendidikan awal yang diterimanya ialah di sekolah Melayu di Sik dan lulus darjah V dalam tahun 1946. Kemudian beliau melanjutkan pelajarannya di Maktab Sultan Abdul Hamid, Alor Setar, hingga lulus Sijil Persekolahan. Beliau menjadi guru dan mengajar di Grammer English School, Kuala Terengganu pada tahun 1954. Dari tahun 1955 hingga tahun 1956, beliau bertugas sebagai Pegawai Tentera di Port Dickson, Negeri Sembilan. Satu kemalangan telah menyebabkan beliau berhenti daripada lapangan tentera dan bertugas semula sebagai guru dan mengajar bahasa Inggeris di Sekolah Melayu Gunung dan Sekolah Bukit Besar, Kedah dari tahun 1957 hingga tahun 1959.

Pada tahun 1960, Shahnon menjadi guru bahasa di Maktab Sultan Abdul Hamid hingga tahun 1963. Kemudian beliau berpindah ke Jenan, mengajar sastera di Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim hinggalah ke tahun 1967.

Pada tahun 1968, beliau berangkat ke Canberra, Australia dan bertugas sebagai pegawai penyelidik di Australian National University (ANU). Beliau mengambil kesempatan itu untuk terus menuntut di ANU sehingga memperoleh ijazah Sarjana Muda pada tahun 1971. Sekembalinya ke tanah air, Shahnon menjadi Pensyarah di Maktab Perguruan Sultan Idris, Tanjong Malim dan tidak lama selepas itu, ditawarkan berkhidmat di Universiti Sains Malaysia sebagai pensyarah dalam tahun 1974. Di sinilah beliau memperoleh Sarjana Sastera pada tahun 1975. Shahnon kemudiannya dilantik menjadi Dekan Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan sejak awal tahun 1979. Mulai Jun 1980, Shahnon dilantik sebagai Profesor Sastera Universiti Sains Malaysia. Pada tahun 1982, Shahnon dilantik pula menjadi profesor penuh di universiti yang sama. Kemudian Shahnon dilantik menjadi Pengarah Pusat Islam, Universiti Sains Malaysia.

Shahnon Ahmad dalam kesusasteraan Melayu moden merupakan tokoh penulis yang penting dan yang amat banyak diperkatakan. Karya awalnya berupa terjemahan tersiar dalam majalah Mastika dan selepas itu, terus bergiat dalam dunia penulisan terutama cerpen, novel, dan esei serta kritikan. Walaupun Shahnon telah meneroka hampir kesemua bidang penulisan, tetapi beliau mengaku bahawa menulis puisi dan drama dirasakannya amat canggung. Kekuatan beliau ternyata terletak dalam penulisan cerpen dan novel dan akhir-akhir ini pula dalam bidang esei dan kritikan.

Beliau mulai giat menulis dan mulai terkenal sejak tahun 1956 lagi iaitu dengan tulisannya yang berbentuk cerpen, esei, dan kritikan. Persoalannya yang dapat dilihat melalui cerpen-cerpennya pada peringkat awal ialah persoalan yang berunsur sinis dan seks. Cerita-cerita yang dikemukakan lebih banyak menyingkap penderitaan manusia desa dan kehidupan di kota-kota. Tidak lama kemudian Shahnon menjadi lebih terkenal sesudah menghasilkan novel pertamanya berjudul Rentong pada tahun 1965. Rentong merupakan novel Shahnon yang amat jelas menunjukkan bakatnya yang besar sebagai novelis. Sesudah menghasilkan novel keduanya berjudul Terdedah, Shahnon melahirkan pula Ranjau Sepanjang Jalan. Novel ini telah mendapat sambutan hangat daripada masyarakat pembaca serta para pelajar, dan telah dijadikan teks sastera tingkatan enam untuk beberapa tahun. Novel ini telah diangkat menjadi sebuah filem dalam tahun 1983.

Ranjau Sepanjang Jalan dan Rentong dapat dianggap sebagai kemuncak daripada kegiatan penulisan novel Shahnon Ahmad. Ranjau Sepanjang Jalan telah pun diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris oleh Adibah Amin dengan judul No Harvest But A Thorn. Panel The Sydney Morning Herald pada tahun 1973 telah menempatkan novel ini sebagai satu daripada 10 novel yang memikat hati untuk tahun 1972.

Shahnon menggemari karya beberapa orang penulis luar negeri, antaranya termasuklah karya-karya Pramoedya Ananta Toer dan Patrick White. Karya-karya Pram digemari kerana kekuatan bahasanya sementara karya Patrick White kerana kehidupan desa yang diutarakannya.

Konsep perjuangan Shahnon terlihat dalam kebanyakan tulisannya dan konsepnya ini pula pernah dilahirkannya dalam kata alu-aluannya pada sebuah antologi puisi GATRA, Kebangkitan, berbunyi: Kami adalah bangsa Melayu, dalam perjuangan menegakkan identiti melalui sastera.

Daripada riwayat hidup Shahnon, kita sekali gus dapat mengenal latar belakang novel-novel yang dihasilkannya. Melalui Rentong misalnya kita melihat bahawa Shahnon cuba menganalisis masyarakat desa yang amat memerlukan pembangunan. Shahnon Ahmad melahirkan simpatinya yang melimpah terhadap perjuangan kaum tani yang miskin di kampungnya Banggul Derdap. Terdapat kepadatan teknik dan isi yang baik dalam beberapa buah novelnya dan pembaca dapat merasakan keharuan daripada konflik-konflik yang dilalui oleh watak-watak seperti Dogol, Semaun, Pak Senik, Jeha, dan Lahuma.
Kekuatan Shahnon dalam karya-karyanya ialah kekuatan sensitiviti dan imaginasinya sebagai seniman yang berhasil menangkap segala konflik jiwa orang kampung. Dalam mengabdikan kehidupan desa yang menjadi sebahagian daripada kehidupannya, lukisan-lukisan alam dan suasana Banggul Derdap menjadi hidup dan bererti. Suatu keistimewaan yang kita dapati dan nyata daripada penyorotan Shahnon terhadap petani-petani miskin ialah bukan maksud dirinya meletakkan segala kesalahan kepada pemerintahan seperti yang sering dikemukakan oleh pengarang-pengarang ASAS 50 dalam waktu kegemilangan angkatan tersebut dulu. Beliau melihat orang kampung dengan segala kesederhanaan mereka untuk mencari rezeki yang halal, di samping menyerahkan dirinya bulan-bulat kepada Allah Azzawajalla. Segala musuh tanaman mereka datangnya daripada Allah dan kepada Allah jugalah mereka meminta perlindungan.

Dalam pada itu, Shahnon ada juga mengetengahkan tema-tema berat, ketuhanan seperti dalam Protes dan soal politik orang Melayu dalam Menteri dan Perdana. Apa yang ketara dalam setiap karyanya ialah penggunaan gaya bahasa dan teknik penulisan yang bersahaja. Beliau banyak menggunakan perbandingan-perbandingan yang asli, kata-kata loghat Kedah dan perulangan ayat supaya dapat meninggalkan kesan. Kata-kata itu dipilih demikian rupa hingga dapat menggambarkan suasana dan mood cerita dalam diri pembaca.

Pada tahun 1973, terbit sebuah lagi novel Shahnon berjudul Serengenge. Pihak Panel Hadiah Karya Sastera telah memilih novel ini sebagai novel terbaik untuk tahun 1973. Srengenge memperlihatkan suatu usaha mencari sintesis antara kepercayaan tradisi dengan ilmu psikologi moden. Selain itu, teknik pemindahan dan dengan ilmu psikologi moden. Selain itu, teknik pemindahan dan pertukaran sudut pandangan daripada satu watak kepada satu watak yang lain untuk melukiskan peristiwa-peristiwa yang berlaku secara imbas kembali merupakan suatu pembaharuan yang cuba dilakukan oleh Shahnon. Pada tahun 1985, lahir pula novel Shahnon yang terbaru berjudul Al-Shiqaq I.

Dalam bidang cerpen, beberapa buah karya Shahnon telah dipilih memenangi Hadiah Karya Sastera. Sekurang-kurangnya sebanyak tiga buah kumpulan cerpen persendirian beliau telah diterbitkan iaitu Anjing-anjing, Debu Mereh, dan Selesai Sudah. Di samping itu, cerpen Shahnon telah juga diterbitkan dalam beberapa antologi bersama.

Beliau telah beberapa kali memenangi hadiah RM100.00 untuk cerpen yang tersiar dalam Berita Harian dan Mastika dalam tahun-tahun 1960-an. Pada tahun 1974, Shahnon memenangi Hadiah Karya Sastera dalam bidang esei dan kritikan pula.

Pada tahun 1975, Shahnon telah dilantik menjadi salah seorang anggota Panel Hadiah Karya Sastera. Beliau telah dianugerahi gelaran `Pejuang Sastera’ oleh Perdana Menteri pada tahun 1976. Dalam tahun 1982, Shahnon telah dianugerahi pula Anugerah Sastera Negara daripada kerajaan dan mulai tahun 1983, Shahnon dilantik semula sebagai Panel Hakim Hadiah Karya Sastera. Seperti yang terlihat sehingga kini, Shahnon adalah penulis yang sukar ditandingi bakat dan kesungguhannya dalam berkarya. Beliau bukan sahaja menulis dalam banyak bidang malah berbicara tentang banyak hal dan sejak akhir-akhir ini, Shahnon mula berminat menukar pokok persoalan penulisannya daripada masalah cerita hidup masyarakat desa kepada hal-hal yang menyentuh keislaman dalam dunia kesusasteraan. Polemik Shahnon dengan Kassim Ahmad mengenai takrif sastera Islam disiarkan dalam majalah Dewan Sastera untuk beberapa keluaran pada tahun 1984.

Shahnon telah dianugerahi Darjah Kebesaran Datuk Setia Diraja Kedah yang membawa gelaran `Datuk’ daripada Duli Yang Maha Mulia Sultan Kedah dalam tahun 1980. Pada 11 September 1993, Shahnon Ahmad dianugerahi gelar Profesor Emeritus oleh Universiti Sains Malaysia.

KARYA

Novel
Rentong, Melaka: Penerbitan Abbas Bandung, 1965, 123 hlm.; Terdedah, Melaka: Penerbitan Abbas Bandung, 1965, 116 hlm.; Ranjau Sepanjang Jalan, Kuala Lumpur: Penerbitan Utusan Melayu (M) Bhd., 1966, 188 hlm.; Menteri, Alor Setar: Dinas Penerbitan Pustaka Sekolah, 1967, 119 hlm.; Prostes, Melaka: Penerbitan Abbas Bandung, 1967, 161 hlm.; Perdana, Singapura: Pustaka Nasional, 1969, 213 hlm.; Srengenge, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1973, 233 hlm.; Sampah, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1974, 65 hlm.; Kemelut, Kuala Lumpur: Utusan Publication & Distributors Sdn. Bhd., 1977, 156 hlm.; Seluang Menodak Baung, Kuala Lumpur: Heinemann Educational Books (Asia) Ltd., 1978, 304 hlm.; Al-Syiqaq I, Kuala Lumpur: Teks Publishing Sdn. Bhd., 1985, 427 hlm.; Tunggul-tunggul Gerigis, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1989 (Edisi Sasterawan Negara, 1990), 305 hlm.; Patriarch, Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 1991 (Edisi Sasterawan Negara, 1995), 227 hlm.; Ummi & Abang Syeikhul, Pulau Pinang: Percetakan Yusran, 1992, 145 hlm.; TIVI, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1995, 117 hlm.; Ibu Adalah Pentafsir dan Sungai, Shah Alam: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Bhd., 1995, 252 hlm.; Sutan Baginda, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1997, 115 hlm.; Stumps (Terjemahan), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1997 (cet. 2), 334 hlm.

Cerpen
Dua Zaman (antologi bersama), Kuala Lumpur: Penerbitan Pustaka Antara, 1963, 190 hlm.; Anjing-anjing, Kuala Lumpur: Penerbitan Jambatanmas, 1964, 100 hlm.; Perajurit yang Pulang (antologi bersama), Melaka: Penerbitan Abbas Bandung, 1964, 132 hlm.; Debu Merah, Melaka: Penerbitan Abbas Bandung, 1965, 221 hlm.; Angin Retak (antologi bersama), Melaka: Penerbitan Abbas Bandung, 1966, 177 hlm.; Konflik (antologi bersama), Alor Star; Penerbitan Pustaka Utara, 1967, 118 hlm.; Koleksi Cerpen-cerpen Malaysia (antologi bersama) Kuala Lumpur: Penerbitan Universiti Malaya, 1977, 446 hlm.; Selesai Sudah, Kuala Lumpur: Heinemann Educational Books (Asia) Ltd., 1977, 164 hlm.; Cerpen-cerpen ASEAN (antologi bersama), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1978, 279 hlm.; Angin Pulau (antologi bersama), Kuala Lumpur: Teks Publishing Sdn. Bhd., 1985, 433 hlm.; Dongeng Merdeka (antologi bersama), Petaling Jaya: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Bhd., 1985, 339 hlm.; Titisan Indah di Bumi Merkah (antologi bersama), Petaling Jaya: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Bhd., 1985, 405 hlm.; Alun Menggulung Perlahan (antologi bersama), Petaling Jaya: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Bhd., 1986, 286 hlm.; Seketul Hati Seorang Pemimpin, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1989, 346 hlm.; Takah Demi Tokoh (antologi bersama), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1993, 346 hlm.

Drama
Anak Rempang Karam di Kota, Alor Setar: Penerbitan Pustaka Maha, 1968, 126 hlm.


Kajian
Kajian Novel Desa Pingitan (bersama Yahaya Ismail), Kuala Lumpur: Penerbitan Pustaka Antara, 1966, 26 hlm.; Penglibatan dalam Puisi, Kuala Lumpur: Utusan Publication & Distributors Sdn. Bhd., 1978, 194 hlm.; Gubahan Novel, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1979, 147 hlm.; Kesusasteraan dan Etika Islam, Petaling Jaya: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Bhd., 1981, 113 hlm.; Detik-detik Diri di Daerah Daif, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1991, 167 hlm.; Kesusasteraan, Kepolitikan, Kealaman, Kedirian Kemanusiaan, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1992, 183 hlm.; Sastera Sebagai Sismograf Kehidupan, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1993, 566 hlm.; Sastera: Pengalaman, Ilmu, Imaginasi dan Kitarannya, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1994, 161 hlm.’ Literature As a Seismograph of Life (Terjemahan Hawa Abdullah), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1994, 445 hlm.; Pongang Sastera, Shah Alam: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Bhd., 1995, 209 hlm.

Esei/Kritikan
Di Sekitar Pemikiran Kesusasteraan Malaysia 1957 – 1972 (antologi bersama), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1976, 419 hlm.; Penulisan Kreatif (antologi bersama), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1980, 92 hlm.’ Sastera dan Sasterawan (antologi bersama), Kuala Lumpur: Persatuan Sejarah Malaysia, 1980, 259 hlm.; Sekitar Pemikiran Kesusasteraan Islam (antologi bersama), Kuala Lumpur: GAPIM, 1980, 10 hlm.; Imej dan Cita-cita: Kertas Hari Sastera 1980 (antologi bersama), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1981, 374 hlm.; Novel-novel Malaysia dalam Kritikan (antologi bersama), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1982, 357 hlm.; Sastera dan Agama (antologi bersama), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1984, 130 hlm.

Wawancara
Wawancara Sastera (disusun oleh A. M. Thani), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1984, 367 hlm; Mohd. Yusof Hasan, Shahnon Ahmad, Ahmad Kamal Abdullah (Peny.), Jambak I, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1993, hlm. 181-206.

 Bacaan Tambahan

USM Lestarikan Karya Shahnon Ahmad

 usmshahnon 1
PULAU PINANG, 8 Okt. 2012 – Universiti Sains Malaysia (USM) sentiasa menyokong dan memastikan kelangsungan sosok pemikiran Sasterawan Negara, Prof. Emeritus Dato’ Shahnon Ahmad terus berkembang dalam kalangan mahasiswa universiti.
Naib Canselor, Prof. Dato’ Omar Osman berkata, USM mahu melihat mahasiswanya mampu menyambung usaha-usaha Sasterawan besar seperti Shahnon Ahmad dalam menonjolkan kreativiti pemikiran dalam dunia Kesusateraan.
Katanya, walaupun tokoh Sastera yang terkenal dengan pemikiran tersendiri itu sukar dicari ganti, namun tidak mustahil untuk menara ilmu seperti USM mencari dan mengasuh bakat yang ada untuk sekurang-kurangnya menempatkan diri dalam senarai Sasterawan terbilang.
``Pelajar-pelajar yang berminat dengan novel popular wajar ditarik untuk meminati novel-novel serius dengan pemikiran melalui program-program pengajian Sastera yang bermutu dan bersifat interdisiplinari,’’ katanya.
Beliau berkata demikian dalam ucapannya sempena majlis perasmian Pameran Shahnon Ahmad Dalam Media, Persidangan Kebangsaan Shahnon Ahmad Dalam Sastera, Budaya dan Media serta Pelancaran Buku (esei-esei tentang Shahnon Ahmad) serta  Prototaip E-Novel  berjudul Mahabbah.
Shahnon Ahmad turut meluangkan diri hadir pada majlis itu bersama isterinya, Datin Wan Fatimah Wan Salleh. Turut hadir ialah Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa USM, Prof. Ahmad Shukri Mustapa Kamal, Pengarah Penerbit, Prof. Dato’ Md. Salleh Yaapar dan Dekan Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (PPIK), Prof. Dato’ Abu Talib Ahmad.
usmshahnon 2
Tambah Omar, peranan media khususnya media baru perlu ditingkatkan agar dapat melahirkan sumber tenaga kerja yang berpotensi menceburkan diri dalam dunia industri kreatif yang sedang berkembang pesat.
``Di USM kita sentiasa memastikan program Kesusasteraan cukup maju dan mempunyai daya saing untuk menarik lebih ramai pelajar bermutu dan mempunyai bakat besar untuk berkembang seiring dengan perkembangan bidang Sastera di universiti ini,’’ ujarnya.
Dalam pada itu, program khas anjuran PPIK dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur serta Perpustakaan Hamzah Sendut USM itu memperlihatkan penumpuan kepada karya-karya Shahnon Ahmad dalam abad ke-21.
Antara yang diperbincangkan dalam program yang akan berlangsung sehingga 11 Oktober depan itu adalah rasa gelisah dan kepedulian Sasterawan Negara tersebut terhadap suasana politik negara dan hubungan karya-karyanya dengan media dan budaya.
usmshahnon 3
Selain itu, turut dimuatkan adalah Ucaptama yang menampilkan Sasterawan Negara, Dato’ Dr. Anwar Ridhwan (ASWARA) serta forum Shahnon Ahmad dalam Media  yang akan menampilkan Seniwati Negara, Dato’ Sarimah Ahmad sebagai antara panelis.
Shahnon Ahmad yang dilahirkan di Sik, Kedah namun telah dibesarkan dan banyak berkarya di Pulau Pinang turut pernah menabur bakti di USM sebagai Profesor, Pengarah Pusat Islam dan ahli Senat, selain menjadi ikon budaya yang membantu menyumbang dalam perkembangan Sastera di USM.

Sumber :  USM

 
 
Latihan Ilmiah Berkaitan Dengan Sasterawan Negara Shahnon Ahmad

Mohd. Yusof Hasan, Shahnon Ahmad. Novels of the Troubled Years 1965-1978. Tesis Doktor Falsafah, Australian National University, Australia. Diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka.

Mohd. Daud Haji Hamzah. Perwatakan di dalam Novel-Novel Shahnon Ahmad. Kuala Lumpur: Latihan Ilmiah di Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, 1968.

Mohd. Yusof Hasan. Novel-Novel Shahnon Ahmad: Dari Sudut Ekstrinsik. Kuala Lumpur: Latihan Ilmiah di Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, 1969.

Tan Chin Kwang. Latar Belakang Intelektual Penulis-Penulis Cerpen Melayu Selepas Perang Dunia Kedua (1946 – 1970). Kuala Lumpur: Tesis Sarjana Sastera, Jabatan Pengajian Melayu Universiti Malaya, 1971.

Abd. Wahab Haji Ali. Imej Manusia dalam Sastera: Satu Kajian Perwatakan dalam Beberapa Buah Novel Melayu Tahun-tahun 60an. Kuala Lumpur: Tesis Sarjana Sastera, Jabatan Pengajian Melayu Universiti Malaya, 1973.

Ramli Mat. Cerpen-cerpen Shahnon Ahmad: Satu Kajian. Kuala Lumpur: Latihan Ilmiah, Institut Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, 1974.

Raja Utih Raziah Raja Abdul Rashid. Loghat Daerah dalam Novel Shahnon Ahmad: Loghat Peranakan ke atas Struktur dan Fungsi. Kuala Lumpur: Latihan Ilmiah, Institut Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, 1975.

Abdullah Tahir. Cerpen-cerpen dalam Majalah Dewan Bahasa (1957-1973): Satu Analisis Mengenal Tema dan Struktur. Kuala Lumpur: Latihan Ilmiah di Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, 1975.

Mohd. Shukur Shariff. Novel-novel Shahnon Ahmad tahun 1962an: Satu Kajian. Kuala Lumpur: Latihan Ilmiah, Institut Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, 1975.

Mohd. Yusof Hasan. Bahasa Daerah dalam Karya-karya Shahnon Ahmad. Pulau Pinang: Tesis Sarjana Sastera Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, 1975/1976.

Mohd. Zapor Zainoldin. Satu Analisa Terhadap Novel Srengenge Karya Shahnon Ahmad. Kuala Lumpur: Latihan Ilmiah, Institut Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, 1977.

Rashid Abdullah. Kegiatan dan Perkembangan Kesusasteraan Melayu Moden Kedah Selepas Perang Dunia Kedua hingga tahun 1980. Kuala Lumpur: Latihan Ilmiah di Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, 1980/1981.

Ungku Maimunah Mohd Tahir. Antara Kampung dan Kota: Rural Bias in the Novels of Shahnon Ahmad. Tesis Doktor Falsafah, Australian National University, Canberra, Australia, 1984.

Sohaimi Abd. Aziz. Mobiliti Sosial Perspektif Barat dan Islam dalam Novel-novel Terpilih Shahnon Ahmad. Pulau Pinang: Latihan Ilmiah, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, 1990/1991.

Muhammad Helmi Muhammad. Cerita Pendek Shahnon Ahmad. Kuala Lumpur: Latihan Ilmiah di Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, 1996.

Ooi Eng Lye. Novel-novel Mutakhir Shahnon Ahmad (1980an-1990an): Satu Kajian Perhubungan Gender. Pulau Pinang: Tesis Sarjana Sastera, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, 1996.
Nordin Mohammad. Penerapan Nilai-nilai Islam dalam Novel-novel Pilihan Shahnon Ahmad. Bangi: Tesis Sarjana Pendidikan, Fakulti Sains Kemasyarakatan dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 1997.

Mohd. Faizal bin Musa (Faizal Tehrani). Politik dan Kepimpinan dalam Karya-karya Shahnon Ahmad. Kuala Lumpur: Latihan Ilmiah, Bahagian Pengajian Syariah, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, 1998.

Talib Samat. Strategi Naratif dalam Fiksyen Shahnon Ahmad. Pulau Pinang: Tesis Doktor Falsafah, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, 1999.

Ros Zakaria. Martabat Nafsu dalam Novel-novel Shahnon Ahmad. Bangi: Tesis Doktor Falsafah, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Pusat Pengajian Bahasa Kesusasteraan dan Kebudayaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2002.

Norsimah Mat Awal. Analisis Struktur Dalaman dan Peluasan Makna Kata Adjektif dari Perspektif Semantik Kognitif: Terjemahan Karya Shahnon Ahmad. Bangi: Tesis Doktor Falsafah, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2003.

Muhamad Fauzi Ismail. Sinisme dalam Naratif: Suatu Analisis Kritikan Politik dalam Novel Shahnon Ahmad. Pulau Pinang: Tesis Sarjana, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, 2004.

Abd Wahab Sulaiman. The Truth Beneath the Mask: Exploring Juvenalian Satire in Shahnon Ahmad’s Shit. Bangi: Tesis Sarjana, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005.

Ahmad Redzaudin Ghazali. Permasalahan Sosial dalam Novel-novel Terpilih Najib Mahfuz dan Sahnon

Ahmad: Satu Kajian Perbandingan by Ahmad Redzaudin bin Ghazali. Bangi: Tesis Master, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005.

Roslan Chin. Memahami Kematian dalam Novel-novel Terpilih Shahnon Ahmad Melalui Kod Budaya dan Simbolik: Satu Kajian Semiotik/oleh Roslan. Pulau Pinang: Tesis Sarjana, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, 2005.

Azhar Mohd. Ali. Pemikiran Politik dan Pembinaan Negara Bangsa dalam Novel Terpilih Shahnon Ahmad dan Puti Wijaya: Satu Kajian Bandingan/Azhar Mohd. Ali. Pulau Pinang: Tesis Doktor Falsafah, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, 2010.

Sumber : Pameran Shahnon Ahmad Dalam Media 

Comments

  1. Jemput join segmen ni.. Makan-Makan Giveaway!
    Hadiah semua makanan sedap n asli ;)

    http://www.miratulreyyah.my/2013/04/makan-makan-giveaway-by-miratul-reyyah.html

    ReplyDelete

Post a Comment