Ticker

6/recent/ticker-posts

hari pasar di kelantan

 Harun A. Bakar menerapkan teknik pointilisme, iaitu titik-titik warna yang kecil digunakan dalam karya ini. Langit biru dan pemandangan cerah menunjukkan suasana pagi yang meriah. Orang ramai sibuk ke sana-sini di dalam pasar, berpakaian warna-warni berkain batik, berselendang di kepala, seperti kebiasaannya diamalkan oleh wanita Muslim.
Karya ini menunjukkan suasana di Kelantan. Pada hari ini, pemandangan unik ini masih dapat dilihat di Pasar Besar Siti Khadijah, di mana para peniaga kebanyakannya wanita, yang terkenal dengan kepintaran berniaga.
Harun A. Bakar applied the pointillism technique, where small distinct dots are used in this work. The blue sky and sunny atmosphere presents a bustling scene on a bright morning day. The figures are busy going about the market, wearing colourful and vibrant clothes with batik sarong which included headscarves, as practiced by many Muslim women.
This piece depicts a scene in Kelantan. Today this unique sight can still be seen at Pasar Besar Siti Khadijah, where the sellers are mostly women, known for their business acumen.
HARI PASAR DI KELANTAN
Tanpa tarikh
Harun Hj. A. Bakar
Cat air / Watercolour
68 x 50 cm
Koleksi / Collection of Bank Negara Malaysia
Perniagaan Kecilan / Small Businesses

Pameran maya / Virtual exhibition 'KERINGAT': http://www.museum.bnm.gov.my/forefathers/

Post a comment

0 Comments