20 May 2018

Tun Mahathir PenyairMahathir bersajak sebelum 'mata terpejam'
 13 Jul 2015,


Memasuki umur 90 tahun, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini melahirkan hasratnya untuk melihat bangsa Melayu bersatu dan bebas daripada "dijajah" sebelum matanya terpejam.

Dalam sajak yang bertajuk “Malaysia Tanahair-ku” yang bertarikh 10 Julai dan diletakkan di blognya hari ini, Mahathir mempersoalkan sama ada bangsa Melayu akan kembali dijajah, dihina dan diperhambakan.

Dengan menulis bahawa beliau "akan pergi tidak lama lagi", bekas perdana menteri selama 22 tahun itu turut bertanya sama ada beliau akan "pejam mata" dalam keadaan negara ini bermaruah dan dipandang tinggi atau sebaliknya.

Malah, dalam sajaknya itu Mahathir turut berdoa supaya Allah melindungi bangsa Melayu.

"Ya Allah lindungilah bangsaku. Sedarkanlah mereka. Sedarkan mereka bahawa Engkau tidak akan mengubah nasib bangsa.

"Melainkan bangsa itu sendiri cuba mengubahnya. Mengubah sendiri, membendung nafsu. Kerana Allah, kerana agama, kerana bangsa, kerana negara. Biarlah aku pergi. Mata terpejam rapat. Nafas perlahan berhenti…," tulis bekas pemimpin itu.

Mahathir turut menulis bahawa politik yang ada di negara ini kini "hancur" apabila pemimpin kini semakin tamak untuk mendapatkan tempat dan kedudukan serta mempergunakan nama tuhan.

"Bangsa yang merdeka. Bangsa yang mulia. Sekarang sanggup menjual hak yang sedikit. Hak memilih, hak mengundi. Untuk mendapat kesenangan tanpa usaha, kesenangan yang sedikit.

"Maruah dijual. bangsa dijual. Tanah air dijual. Segalanya dijual. Untuk nikmat yang tidak kekal, nikmat yang sementara yang sedikit sahaja.

"Politik yang menyelamat menjadi politik yang menghancur. Pemimpin semakin tamak. Untuk tempat dan kedudukan tinggi. Perbuatan yang haram dihalalkan. Nama Allah diperalatkan, dijual untuk nikmat yang sementara di dunia," tulisnya.

Mahathir genap 90 tahun pada Jumaat lalu. Di usia emas itu beliau terus terlibat aktif dalam politik negara dengan kritikan berterusannya kepada kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Berikut merupakan sebahagian petikan sajak tersebut:

Apa makna senang jika untuk mendapat sesuatu begitu susah
Dan nafsu dan perasaan tamak pun di peralat dan disogok oleh orang-orang politik dan orang kaya

Bangsa yang merdeka
Bangsa yang mulia
Sekarang sanggup menjual hak yang sedikit
Hak memilih, hak mengundi
Untuk mendapat kesenangan tanpa usaha, kesenangan yang sedikit

Maruah dijual
Bangsa dijual
Tanahair dijual
Segalanya dijual
Untuk nikmat yang tidak kekal, nikmat yang sementara yang sedikit sahaja

Politik yang menyelamat
Menjadi politik yang menghancur
Pemimpin semakin tamak
Untuk tempat dan kedudukan tinggi
Perbuatan yang haram dihalalkan
Nama Allah diperalatkan, dijual untuk nikmat yang sementara di dunia

Akan kembalikah bangsaku
Menjadi bangsa yang dijajah, dihina dan diperhambakan
Wahai bangsaku
Begitu mudahkah kamu lupa
Aku akan pergi tidak lama lagi
Dapatkah aku pejam mata dan hembus nafas terakhir
Kerana bangsaku
Negaraku
Masih mulia
Masih bermaruah
Masih dipandang tinggi
Atau mataku terbeliak
Nafasku tersesak, terhenti, kerana segala yang diperjuangkan luput ditelan nafsu

Ya Allah lindungilah bangsaku
Sedarkanlah mereka
Sedarkan mereka bahawa Engkau tidak akan mengubah nasib bangsa

Melainkan bangsa itu sendiri cuba mengubahnya
Mengubah sendiri, membendung nafsu
Kerana Allah
Kerana agama
Kerana bangsa
Kerana negara
Biarlah aku pergi
Mata terpejam rapat
Nafas perlahan berhenti…

malaysiakini
MAHATHIR -- Seorang pendengar dan penyair
Oleh: AZMAN ISMAIL
3 Nov 2003


``Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad merupakan pemimpin pertama negara ini yang terlibat secara langsung dalam pembacaan dan penulisan puisi.

``Berbeza dengan pemimpin-pemimpin sebelum ini, seingat saya tidak ada Perdana Menteri yang menulis puisi dan membaca karya masing-masing di hadapan khalayak atau majlis-majlis rasmi. Kalau adapun hanya membaca rangkap-rangkap pantun. Itupun dipetik daripada buku-buku.''

Demikian pandangan Sasterawan Negara Datuk Dr. A. Samad Said terhadap bakat semula jadi Perdana Menteri dalam genre puisi serta deklamasi.

Khalayak sastera negara ini atau masyarakat secara umum pasti tidak akan melupakan puisi-puisi sinisme Perdana Menteri itu seperti Melayu Mudah Lupa dan Perjuangan Yang Belum Selesai.

A. Samad mengakui, puisi-puisi Dr. Mahathir tidak `sehebat' karya-karya penyair tempatan tetapi kemampuan beliau mencetuskan perasaan dan idea tentang isu-isu semasa begitu mengagumkan.

Kebolehan beliau menulis puisi panjang yang rata-rata melebihi 50 baris, bagi A. Samad merupakan sesuatu yang agak luar biasa untuk seorang pemimpin yang dibebani pelbagai tugas sepertinya.

Beliau memberitahu, Dr. Mahathir juga dapat dianggap pelopor dalam mengembangkan bidang puisi dan kesusasteraan di kalangan `orang-orang politik'.

``Saya tidak kata orang-orang politik terutama pemimpin-pemimpin tertinggi negara ini tidak minat sastera, khususnya puisi. Tapi mungkin bukan tradisi untuk mereka menulis dan membaca puisi seperti Dr. Mahathir.

``Selepas Dr. Mahathir membaca puisi-puisinya seperti Perjuangan Yang Belum Selesai, tradisi itu menjadi ikutan pemimpin-pemimpin lain seperti Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Najib Tun Razak,'' katanya.

Sudah tiga kali beliau bersama-sama Dr. Mahathir menjadi `peserta' dalam acara deklamasi. Dan, tiga kali beliau menulis serta mendeklamasi puisi khusus untuk Perdana Menteri itu.

Bagi Dr. Mahathir, undangan untuk mendeklamasi puisi adalah kesempatan untuk bertemu teman-teman daripada kalangan orang-orang sastera dan sebuah peluang keemasan untuk insan-insan seni menemui secara langsung pemimpin mereka.

Kata-kata `Samad, nampaknya kita hanya berjumpa sekali setahun saja, itupun dalam majlis baca puisi, kalau tidak, tak ada' oleh Perdana Menteri mempunyai signifikan tersendiri kepada Sasterawan Negara itu.

Menurut A. Samad, kata-kata tersebut menunjukkan minat beliau yang mendalam terhadap bidang sastera, khasnya puisi tetapi tidak mempunyai masa yang cukup untuk berkarya dan mendampingi orang-orang sastera.

A. Samad berkata, beliau merupakan Sasterawan Negara yang paling kerap berada `di samping' Perdana Menteri sepanjang 22 tahun beliau memegang jawatan tertinggi negara itu.

Paling menarik tentang Dr. Mahathir di majlis-majlis deklamasi puisi bagi A. Samad ialah `disiplin' yang ditunjukkan oleh beliau yang sama sekali tidak akan bercakap ketika pendeklamator membaca puisi.

Disiplin

``Seingat saya selama membaca puisi bersama beliau, Dr. Mahathir sama sekali tidak bercakap, memberi komen atau bertepuk tangan, kecuali pendeklamator habis membaca puisi,'' katanya.

Disiplin yang ditunjukkan oleh Perdana Menteri itu dalam majlis-majlis puisi turut diakui oleh penyair terkenal, A. Gaffar Ibrahim.

Katanya, dalam majlis-majlis deklamasi puisi Dr. Mahathir seolah-olah menganggap di sebelahnya tidak ada tetamu-tetamu lain ketika pendeklamator membaca puisi.

``Itu disiplin tersendiri yang ditunjukkan oleh Perdana Menteri, membuktikan beliau tidak hanya serius dalam tugas sebagai pemimpin negara tetapi juga sebagai seorang peminat sastera.

``Beliau juga sangat menggalakkan perkembangan sastera dan sentiasa memberi perangsang kepada insan-insan seni tanah air,'' katanya.

Selama lebih tiga kali `beraksi' di depan Dr. Mahathir, beliau tidak dapat melupakan kata-kata perangsang Perdana Menteri supaya bersungguh-sungguh memajukan sastera tanah air.

``Dr. Mahathir kata kepada saya, kalau nak majukan sastera negara ini, semua penggiat sastera kena buat bersungguh-sungguh. Jangan buat separuh jalan,'' tambahnya.

Sementara itu, Dr. Mahathir juga menunjukkan minat yang mendalam dalam bidang drama pentas. Meskipun tidak pernah berkarya tetapi menjadi peminat setia genre itu jika berkesempatan.

Penulis skrip dan penggiat teater, Siti Jasmina Ibrahim menganggap kehadiran Perdana Menteri menonton beberapa siri pementasan teater yang diterbitkan oleh syarikatnya, SQ Production, sesuatu yang cukup menarik.

``Pernah sewaktu kami mementaskan teater Anugerah yang diarahkan oleh Rosminah Tahir tiga tahun lalu, Dr. Mahathir membisikkan kepada kami, kalau nak teater tempatan maju, kena buat bersungguh dan terbaik.

``Beliau kata, tidak semestinya untuk hasilkan pementasan yang baik, pementasan perlu dibuat di Istana Budaya sahaja, buat di Auditorium DBKL atau MTC juga boleh berjaya jika bersungguh-sungguh.''

Siti Jasmina juga mengakui bahawa Dr. Mahathir seorang penonton yang berdisiplin. Beliau sama sekali tidak bercakap atau ketawa ketika menonton hingga berakhirnya pementasan.


utusanonlineDr Mahathir Bersajak Bimbang Maruah Melayu
Oleh: ARIFFUDDIN ISHAK
 13 Julai 2015


PETALING JAYA: Ketika usianya genap 90 tahun pada 10 Julai lalu, Tun Dr Mahathir Mohamad melahirkan kebimbangannya mengenai masa depan Malaysia.

Menerusi nukilan sajak yang ditulis bekas perdana menteri itu pada hari ulang tahun kelahirannya Jumaat lalu, Dr Mahathir membangkitkan pelbagai persoalan termasuk kedudukan dan maruah bangsa Melayu.

Luah perdana menteri yang paling lama berkhidmat itu lagi, beliau tertanya-tanya sama ada berkesempatan 'memejamkan mata' untuk melihat bangsa Melayu kembali dipandang tinggi dan mulia.

"Wahai bangsaku. Begitu mudahkah kamu lupa. Aku akan pergi tidak lama lagi Dapatkah aku pejam mata dan hembus nafas terakhir. Kerana bangsaku. Negaraku Masih mulia. Masih bermaruah. Masih dipandang tinggi.

"Atau mataku terbeliak. Nafasku tersesak, terhenti, kerana segala yang diperjuangkan luput ditelan nafsu," katanya menerusi bait-bait sajak yang dimuat naik di blog chedet.cc pada Isnin.

Selain itu Dr Mahathir turut melahirkan kekecewaannya terhadap 'orang politik dan 'orang kaya' yang menurutnya lebih mementingkan nafsu.

"Pemimpin semakin tamak untuk tempat dan kedudukan tinggi. Perbuatan yang haram dihalalkan.

"Nama Allah diperalatkan, dijual untuk nikmat yang sementara di dunia," katanya.


Berikut adalah sajak penuh nukilan Dr Mahathir:


MALAYSIA TANAHAIR-KU

Negara-ku Malaysia, Tanahair-ku, Tanah di mana sembilan puluh tahun dahulu

Darah tumpah dan aku dilahir
Di lahir sebagai anak bangsa yang dijajah
Aku membesar mempertuankan orang asing
Terhina dan dihina
Bangsa yang serba kekurangan
Tinggal dipondok berbumbung atap nipah
Berdinding, berlantai kayu
Namun aku lebih bahagia dari ramai bangsaku
Mereka tinggal di pondok robek, tiris apabila hujan
Tanpa pili air tanpa lampu letrik
Anak mereka berkaki ayam, berkudis
Demam panas dan kadang-kadang meninggal
Aku survive, aku ke sekolah, aku ke universiti
Nasib aku lebih baik
Allah Subhanahu Wataala kesian kepada aku
Setelah dijajah oleh satu bangsa, dijajah pula oleh dua bangsa lagi

Aku bertanya akan bangsaku selalunya dijajah orangkah?
Alhamdullilah, berkat kesedaran, berkat perjuangan, berkat perpaduan

Bangsaku dibebas, merdeka
Apakah merdeka hanya bermakna tidak dijajah orang
Apakah merdeka bermakna terus merana
Tidak, tidak, tidak
Merdeka bermakna kemajuan
Kemajuan sehingga berdiri sama tinggi
Duduk sama rendah dengan bekas penjajah dan bangsa lain
Bahkan mungkin lebih tinggi
Politik yang menyelamat dahulu
Terus membela bangsa
Negara dibangun, bangsa dibangun, agama di muliakan
Kemudian…
Malang dan sedih,
Bangsa yang berjiwa kental, bersemangat besi
Diserang oleh nafsu dan perasaan tamak
Aku dapat apa dari kemerdekaan tanya mereka?
Mana bahagian aku?
Dan semangat pun menjadi luntur, tidak terdaya mengawal nafsu

Apa makna senang jika untuk mendapat sesuatu begitu susah
Dan nafsu dan perasaan tamak pun di peralat dan disogok oleh orang-orang politik dan orang kaya

Bangsa yang merdeka
Bangsa yang mulia
Sekarang sanggup menjual hak yang sedikit
Hak memilih, hak mengundi
Untuk mendapat kesenangan tanpa usaha, kesenangan yang sedikit

Maruah dijual
Bangsa dijual
Tanahair dijual
Segalanya dijual
Untuk nikmat yang tidak kekal, nikmat yang sementara yang sedikit sahaja

Politik yang menyelamat
Menjadi politik yang menghancur
Pemimpin semakin tamak
Untuk tempat dan kedudukan tinggi
Perbuatan yang haram dihalalkan
Nama Allah diperalatkan, dijual untuk nikmat yang sementara di dunia

Akan kembalikah bangsaku
Menjadi bangsa yang dijajah, dihina dan diperhambakan
Wahai bangsaku
Begitu mudahkah kamu lupa
Aku akan pergi tidak lama lagi
Dapatkah aku pejam mata dan hembus nafas terakhir
Kerana bangsaku
Negaraku
Masih mulia
Masih bermaruah
Masih dipandang tinggi
Atau mataku terbeliak
Nafasku tersesak, terhenti, kerana segala yang diperjuangkan luput ditelan nafsu

Ya Allah lindungilah bangsaku
Sedarkanlah mereka
Sedarkan mereka bahawa Engkau tidak akan mengubah nasib bangsa

Melainkan bangsa itu sendiri cuba mengubahnya
Mengubah sendiri, membendung nafsu
Kerana Allah
Kerana agama
Kerana bangsa
Kerana negara
Biarlah aku pergi
Mata terpejam rapat
Nafas perlahan berhenti...

mstar

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 mimbar kata, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena