3 Feb 2017

selepas ayah dan ibu tiada ...

TAJUK: KESAN KEBAIKAN SELEPAS KEMATIAN IBUBAPA
Tulisan Dr Abu Anas MadaniAnda sayang ibubapa sila baca dan bertindak sekarang.
Berikut adalah Ringkasan Perkongsian berkaitan dengan Ibu Bapa.
Untuk isi yang lebih padat sila dengar alunan suara dalam Video yang lebih menyentuh hati sanubari...
Oleh: Prof Syeikh Dr. Mohammad bin Mohammad El-Shanqiti.
Guru di Masjid Nabawi & Univ. Islam Madinah.

Rumusan terjemahan antara pesanannya:-
1- Kebaikan yang dilakukan kepada ibubapa selepas kematiannya adalah merupakan kebaikan yang terbaik kerana sedikit sebanyak boleh terhindar daripada sifat riak, tidak ikhlas, ingin menunjuk-nunjuk, atau mendapat pujian ibubapa dan sebagainya.

2- Kebaikan yang kita lakukan selepas kematiannya hanya menjadi rahsia di antara kita dan Allah s.w.t. Setelah ibubapa kita berada dalam alam barzakh maka mereka tidak lagi melihat apa yang kita lakukan.

3- Para arwah ibubapa yang telah meninggal dunia amat mengharapkan kebaikan-kebaikan yang dilakukan oleh anak-anak mereka kerana ianya akan memberi kesan yang amat baik pada kehidupan mereka di alam kubur sekalipun ibubapa mereka adalah dari kalangan orang yang soleh. Jika mereka orang yang soleh akan berpindah ketempat yang lebih baik dan sebaliknya.

4- Berapa ramai ibubapa yang telah meninggal dunia keadaan kubur mereka gelap dan sempit telah bertukar menjadi lebih baik kehidupannya di alam kubur tersebut. Begitu juga berapa ramai kubur ibubapa mereka yang bercahaya dan luas telah bertukar menjadi lebih baik di sebabkan oleh doa- doa dan kebaikan yang dilakukan oleh anak-anaknya selepas kematiannya.

5- Ingatlah jasa dan bakti ibubapa kita semasa mereka masih hidup. Jangan kamu lupa..!! Kadang-kadang mereka memperuntukkan banyak masa untuk kita kerana ingin menyediakan yang terbaik untuk kita. Sebagai contoh:-
a-Berapa lamakah masa yang mereka habis untuk mencari nafkah untuk kita?
b-Berapa lamakah juga masa ibu menyediakan makanan dan masakan untuk kita?
c-Begitu juga dari segi mendidik, menjaga waktu kecil, dan sebagainya.

6- Kesimpulannya, antara kebaikan-kebaikan yang lain yang perlu dilakukan oleh anak-anak selepas kematiannya seperti bersedekah bagi pihaknya, sentiasa berdoa setiap masa dan ketika terutama ketika waktu solat malam, waktu sujud, waktu antara azan dan iqamah. Maka jangan kamu lupa doa mereka pada waktu ini.

Berkata setengah ulamak salaf:
"Barang siapa yang solat kemudian berdoa kepada kedua ibubapanya maka dia telah bersyukur kepada Allah dan kepada kedua ibubapanya, dan sesiapa yang solat kemudian dia tidak lupa untuk mendoakan kedua ibubapanya maka dia telah bersyukur pada Allah pada solatnya dan ibubapanya telah bersyukur kepadanya kerana doanya itu.
Maka tidakkah kamu mengetahui bahawa Allah s.w.t telah menyatakan dalam Surah Al-Israq ayat 24 yang bermaksud: " Wahai Tuhanku...! Sayangilah kedua ibu bapaku sebagaimana mereka mengasuh ku sewaktu aku kecil".

Sekian ringkasan/ khulasah yang dapat saya kongsikan jika ada kesilapan mohon sahabat semua perbetulkan.
الله اعلم بالصواب
#Jazakallahukhaira Akhi Mohd Salman Idrus
[01-02-2017]

abuanasmadani

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 mimbar kata, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena