6 Jan 2017

tak berteman

~ Seorang anak yatim ditepi tiang di hari pertama ~
Mohd Fadli Salleh


Pagi ini aku teringat suatu kejadian yang berlaku di hari pertama persekolahan. Kisah ini berlaku beberapa tahun lepas.

Hari pertama, sekolah penuh sesak dengan ibubapa murid tahun 1. Waktu rehat pun masih begitu. Ramai ibubapa menemani anak masing-masing. Ajar mereka membeli, suapkan anak mereka makanan. Mesra dan bahagia sekali kelihatan mereka.

Masa ini aku boleh dikatakan mentah dalam dunia pendidikan. Baru 5-6 tahun pengalaman bersama murid tahun 1. Dan masa ini, aku masih belum ada keberanian untuk menegur ibubapa yang mengambil hak murid sewaktu rehat. Ibubapa yang menggunakan bangku murid sedang ramai lagi murid berdiri mencari tempat untuk duduk dan makan.

Semasa aku ralit memerhatikan perlakuan ibubapa yang bahagia melayan anak mereka, aku perasan, ada seorang murid perempuan berdiri di tepi tiang. Tangannya memegang bekal makanan dan sebotol air minuman.

Termangu murid itu sendirian tanpa tahu mana hendak duduk dan makan bekalannya. Aku mula memandang jelek perlakuan ibubapa yang langsung tidak peduli kehadiran murid tahun 1 yang keliru itu. Malah, tiada antara mereka pelawa murid itu untuk duduk dan makan. Sebaliknya mengambil hak murid itu untuk berada di bangku sambil membelai anak masing-masing.

Nak ditegur, aku sendiri belum ada keberanian. Maka aku mendekati murid itu dengan beberapa persoalan.

" Kenapa murid ini tidak berteman? Mana mak ayah dia? Apa punya mak ayah yang tidak menemani anak tahun 1 dihari pertama mereka?"

Sedikit rasa kesal terhadap tiadanya sikap prihatin ibubapa murid itu terlintas dihati. Tanpa banyak soal, aku pimpin murid itu mencari tempat kosong. Semasa memimpin tangan, aku sempat bertanya,

" Mak ayah awak tak datang teman awak ke hari ini? "

" Tak cikgu. Ayah saya dah meninggal dunia. "

" Oh. Mak awak? Kerja?" Soalku lagi.

" Mak saya kat hospital. Masuk wad. Dia sakit," jawab murid itu dengan nada sayu. Masa ni riak muka dia seakan hendak menangis.

Rasa bersalah terus melanda hati aku kerana bertanya soalan itu. Rupanya murid ini tinggal bersama ibu saudaranya. Kakaknya ada, tapi belajar sesi pagi sedangkan murid tahun 1 disesi petang.

Rasa meluap kemarahan pada ibubapa lain yang tak cakna dan penting diri sehingga mengambil hak anak yatim ini.

Baru sahaja murid ini duduk, loceng berbunyi menandakan waktu rehat sudah tamat. Guru tahun 1 yang bertugas memanggil murid untuk berkumpul dan masuk kelas. Murid ini gelisah melihat kawan-kawan dia mula beredar meninggalkan kantin sedang dia masih belum sempat menjamah waima sebutir nasi.

Terus aku kata padanya,

" Jangan risau. Awak duduk dan makan dahulu bekal makanan awak. Cikgu tunggu awak."

Maka, murid ini makan dengan ditemani aku. Seusai makan, aku menghantar dia ke dewan tempat murid lain berkumpul.

Esoknya, aku pergi lagi kantin. Melilau mencari murid ini. Entah kenapa, muka murid tahun 1 nampak semuanya sama pada mata aku. Aku gagal mengesan murid itu. Aku mencari disetiap tiang, tiada kelibat dia. Agaknya dia dah pandai mencari tempat duduk sendiri dan berdikari.

Hari seterusnya pun aku masih mengelilingi tiang dan cuba mengecam setiap wajah murid perempuan yang makan keseorangan. Tapi gagal. :(Sejak itu, keberanian datang pada aku. Setiap tahun, akulah yang akan 'menghalau' ibubapa yang duduk dibangku murid. Guru lain masih segan dan tak berani nak 'halau' mereka. Pernah mereka minta dengan lemah lembut, tapi tidak ramai yang ambil perhatian.

Ibubapa yang penting diri dan mengambil hak murid ini tidak aku malu pada mereka. Tidak lagi aku mahu menjaga hati mereka. Dengan tegas aku meminta mereka bangun memberi ruang kepada murid untuk duduk.

Sehingga pernah ada ibubapa yang terasa dengan ketegasan aku dan menyindir di belakang. Aku tidak kisah dengan sindiran itu kerana mereka yang mengambil hak murid aku tidak lagi tersenarai di dalam list orang yang perlu aku hormati lagi.

Biarlah apa orang nak kata, kerana mungkin ada murid yang berdiri tanpa ditemani sesiapa punya kisah yang serupa dengan murid perempuan itu. Anak yatim yang aku tidak pernah tahu namanya dan tak sempat cam mukanya. Semoga anak itu kini menjadi murid yang pandai dan berjasa. Amin.

#MFS
* Teringat suatu ketika.

mohdfadhli salleh

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 mimbar kata, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena