20 Nov 2015

legasi


Hakim & Legasi Penghakimannya
PROF SHAD SALEEM FARUQI
16 November 2015 5:02 PMDatuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus


DATUK Mohd Hishamudin Mohd Yunus telah bersara daripada badan Kehakiman akan tetapi integriti, keberanian berprinsip dan komitmen tanpa berbelah bahagi kepada keluhuran Perlembagaan yang telah ditunjukkannya akan sentiasa diingati.

Bagi mereka yang mempelajari perundangan awam pastinya akan merasai kehilangan Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus yang telah mewarnai kehakiman negara selama 23 tahun apabila beliau bersara pada 9 September lalu.

Legasi beliau ketika berada dalam bidang kehakiman ditinta dengan integriti, keberanian berprinsip dan komitmen yang tidak berbelah bahagi kepada keluhuran Perlembagaan.

Beliau menunjukkan kecendurangan untuk peka terhadap kebebasan asasi dan menafsir undang-undang dengan unsur-unsur kreatif dan aktivis. Datuk Hishamudin akan sentiasa diingati dengan penuh hormat oleh mereka yang percaya bahawa badan kehakiman mempunyai tanggungjawab untuk menjaga hubungan antara kuasa sesebuah kerajaan dengan hak-hak warganegara.

Kebebasan individu: Barangkali beliau akan diingati dengan penghakimannya dalam kes trilogi Abdul Ghani Haroon v IGP. Dalam siri kes yang melibatkan penahanan pencegahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Datuk Hishamudin membuat penghakiman yang bersifat revolusioneri dan berani.

Pertama, pemohon habeas corpus mempunyai hak untuk hadir ke mahkamah sewaktu prosiding dijalankan. Malangnya keputusan ini ditolak oleh Mahkamah Persekutuan yang mengambil pendekatan interpretasi literal mengenai Perkara 5(2).

Perlu dinyatakan di sini bahawa jika terhadap dakwaan berlakunya penyeksaan dan kematian dalam tahanan maka satu-satunya jalan yang ada untuk mengemukakan fakta ialah membawa tahanan ke mahkamah.

Kedua, budi bicara pihak polis untuk menahan seseorang bukanlah sesuatu yang mutlak. Semakan kehakiman terhadap budi bicara eksekutif adalah perlu jika tiada alasan penahanan dan butir-butirnya diberikan; akses kepada peguam dan keluarga tidak dibenarkan; dan wujudnya unsur-unsur tidak munasabah dan niat jahat dalam tatacara perilaku anggota polis.

Ketiga, pihak polis boleh dilarang daripada menangkap semula tahanan sebaik sahaja beliau dilepaskan.

Dalam kes ISA yang lain, Datuk Hishamudin membenarkan gantirugi RM2.5 juta kepada Abdul Malek Hussin kerana ditahan tanpa sah dan kecederaan yang dialaminya.

Penghakiman di atas jelas sekali bertentangan dengan persepsi bahawa badan kehakiman berada di bawah ‘kekuasaan’ badan eksekutif dalam hal-hal berkaitan keselamatan dan ketenteraman awam dalam kes-kes penahanan pencegahan.

Kesaksamaan: Dalam Manoharan Malayalam (2013), pihak plaintif mendakwa bahawa Kerajaan Persekutuan mendiskriminasi Sekolah Rendah Kebangsaan Jenis Tamil dan hal ini bertentangan dengan Perkara 4,8 dan 12 Perlembagaan.

Mahkamah Tinggi tidak membenarkan locus standi (hak untuk menyaman). Namun, Datuk Hishamudin dan hakim-hakim di Mahkamah Rayuan mengenepikan keputusan Mahkamah Tinggi tersebut dan membenarkan pihak pemohon untuk menyampaikan hujah-hujahnya kerana rakyat prihatin dengan aduan yang berniat baik terhadap pencabulan hak asasi perlu diberi hak untuk mendengar atas dasar merit.

Dalam kes transgender dan cross-dressing Muhamad Juzaili (2015), Datuk Hishamudin dalam menyampaikan keputusan bersama, berpendapat bahawa seksyen 66 Enakmen Negeri Sembilan yang mengenakan denda terhadap lelaki yang menyerupai pakaian perempuan tetapi tidak mengenakan hukuman yang sama terhadap wanita berpakaian seperti lelaki adalah bertentangan dengan doktrin kesaksamaan.

Kebebasan bersuara dan berpersatuan: Dalam kes Hilman, Datuk Hishamudin dan Linton Albert memutuskan bahawa seksyen 15(5)(a) AUKU yang melarang mahasiswa daripada mengekspresikan sebarang simpati atau sokongan kepada mana-mana parti politik adalah bertentangan dengan kebebasan yang termaktub dalam Perkara 10 Perlembagaan.

Rahsia: Dalam menyampaikan keputusan tidak bersetuju/minoriti berkaitan Akta Rahsia Rasmi dan hal-hal rahsia berkaitan perjanjian konsesi air, beliau tidak bersetuju bahawa menteri tidak perlu diminta untuk memberitahu isi perjanjian dan laporan audit: Menteri Tenaga v MTUC (2012).

Harta benda: Dalam Ismail Bakar (2010), kelewatan selama sembilan tahun dalam melaksanakan arahan pampasan wajib mengakibatkan arahan itu tidak sah dan terbatal. Dalam Ee Ching Pang (2013), kegagalan kerajaan Melaka untuk mematuhi prosedur mandatori untuk mengeluarkan borang A mengakibatkan arahan pengambilan wajib tanah terbatal.

Mahkamah Syariah: Di samping mengakui bidangkuasa Mahkamah Syariah dalam perkara-perkara yang telah digariskan oleh Perlembagaan, Datuk Hishamudin tidak menuruti jejak langkah hakim-hakim yang meletakkan semua urusan undang-undang agama di bawah bidangkuasa Mahkamah Syariah. Dalam Kadar Shah Tun Sulaiman (2008), beliau memutuskan bahawa kumpulan wang amanah antara Muslim adalah di bawah bidangkuasa Persekutuan.
Dalam Siti Hasnah Vangarama Abdullah (2012), kanak-kanak berusia 7 tahun dilahirkan dalam keluarga Hindu telah ditukar agamanya oleh pihak berkuasa agama Pulau Pinang tanpa persetujuan ibu bapanya. Beliau kemudiannya mencabar keperlembagaan tindakan tersebut setelah mencapai usia matang. Isu yang timbul dalam kes ini ialah sama ada mahkamah sivil atau mahkamah syariah yang mempunyai bidang kuasa dalam perkara ini. Datuk Hishamudin memutuskan bahawa memandangkan kebebasan asasi di bawah Perkara 11 dan 12 turut diambil kira, maka Mahkamah Tinggi Sivil mempunyai bidang kuasa eksklusif dalam perkara ini.

Interpretasi Kreatif: Dalam sebuah artikel yang dinukilkan pada tahun 2011, beliau secara terbuka menyokong aktivisme dalam penghakiman dan ia adalah sesuatu yang wajar dilakukan memandangkan soal kehidupan adalah lebih besar daripada undang-undang dan sudah tentu undang-undang tidak dapat meneka dan merangkumi setiap aspek kehidupan manusia.

Keadilan dan ekuiti: Dalam usaha menegakkan keadilan, Datuk Hishamudin seringkali membebaskan dirinya daripada doktrin penghakiman terikat. Dalam penghakiman minoritinya dalam kes Ishak Hj Shaari v PP (2011), beliau memutuskan bahawa Mahkamah Rayuan mempunyai kuasa untuk menyemak semula keputusan yang dibuat oleh mahkamah itu untuk mengelakkan berlakunya ketidakadilan.

Dalam sebuah kes yang lainnya, beliau meminta Parlimen menghapuskan atau menilai semula ISA bagi mengelakkan atau mengurangkan penyalahgunaan kuasa seperti yang ditekankan dalam keputusannya itu.

Dalam beberapa penghakiman yang lain, Datuk Hishamudin tidak teragak-agak untuk menegur mana-mana peguam atau hakim yang tersasar daripada matlamat asal yakni menegakkan keadilan. Dalam Raja Segaran (2008) beliau tidak membenarkan locus standi kepada peguam yang cuba menghalang Majlis Peguam daripada mendiskusikan salahlaku Ketua Hakim Negara. Walaupun pada masa itu beliau hanyalah Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Hishamudin tidak bersetuju dengan penghakiman Mahkamah Rayuan untuk melarang diskusi tersebut.

Dalam kes Dato’ V. Kanagalingam v David Samuels (2006), seorang peguam terkenal membuat tuntutan saman fitnah bernilai RM100 juta terhadap pengarang artikel di dalam sebuah majalah komersial. Dalam mengenepikan tuntutan tersebut, Datuk Hishamudin merujuk kepada salahlaku peguam tersebut di dalam kes Ayer Molek di mana Mahkamah Rayuan mengambil kira akan kes tersebut. Beliau memutuskan bahawa seseorang tidak boleh membuat tuntutan sedemkian berdasarkan kesalahan yang memang benar dilakukan olehnya.

Beliau juga mengkritik keras kuorum Mahkamah Persekutuan yang tidak sah dalam kes itu di mana Mahkamah Persekutuan memutuskan agar kenyataan Mahkamah Rayuan tersebut dibuang (In sum, his judicial life was one of courage and conviction. He leaves behind large footprints and the legal community will miss him.

Secara kesimpulannya, kehidupan beliau sebagai seorang hakim adalah satu kehidupan yang dipenuhi dengan keberanian dan keyakinan. Datuk Hishamudin telah meninggalkan satu jejak langkah yang besar dan sudah tentu, komuniti undang-undang akan merindui jasa dan sumbangannya.

PROF EMERITUS DR SHAD SALEEM FARUQI adalah kolumnis perundangan di akhbar harian The Star.

mstar


Appeals Court Judge Hishamudin retires
September 8, 2015

PUTRAJAYA, Sept 8 — Justice Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus clocked out from the Palace of Justice today for the last time as a Court of Appeal judge today.

The judge, who will turn 66 years old tomorrow, will begin his mandatory retirement.

Chief Justice Tun Arifin Zakaria and Court of Appeal judges Datuk Balia Yusof Wahi, Datuk Tengku Maimun Tuan Mat, Datuk Dr Hamid Sultan Abu Backer, Tan Sri Idrus Harun, Datuk Varghese George Varughese and officers and staff of the Court of Appeal and Federal Court bade him farewell after he punched out for the last time.

His parting words were :”I wish the judiciary all the best and keep up with the work in upholding justice.” He said he intended to do some arbitration work after this.

Justice Hishamudin who hails from Johol, Negeri Sembilan, was a judge for 24 years from 1994.

He studied at the London School of Political Science, University of London and obtained a degree in Bachelor of Law with Honours.

He was admitted as Barrister-At-Law at The Honourable Society of Lincoln’s Inn, London in 1973. He then pursued his Master of Law studies at the renowned London School of Economics in 1978.

He began his career in the legal field when he was appointed to the Judicial and Legal Service as as Magistrate in Kuala Lumpur and has held several posts, among others senior assistant registrar and deputy public prosecutor and had held the posts of Assistant Draftsman at the Drafting Division Unit in the Attorney-General’s Chambers and Legal Advisor for the state of Selangor.

He was appointed as judicial commissioner in 1992 and a High Court judge in 1994 and appointed Court of Appeal judge in April 2009.

Among the landmark Court of Appeal decisions he delivered was the recent transgender case where the court declared invalid the Negeri Sembilan state Shariah enactment that criminalises Muslim men for cross-dressing.

Another case was the 2-1 majority Court of Appeal decision declaring unconstitutional Section 15 (5)(a) of the Universities and University Colleges Act (UUCA) 1971 which restricts students from expressing support of, or opposing, any political party. — Bernama

themalaymailonline


The Honourable Dato’ Mohd. Hishamudin Mohd. Yunus
Judges of the Court of Appeal
DSDK


PROFILE

Y.A. Dato’ Mohd Hishamudin Mohd Yunus was born in 1949 in Johol, Negeri Sembilan. Y.A. Dato’ received his earlier education at Tunku Abdul Rahman School in Gemas and proceeded to his secondary education at the prestigious Malay College Kuala Kangsar (MCKK) from 1962 to 1968. Y.A. Dato’ further his studies at the University of London’s School of Political Science where he received his his degree, Bachelor of Law with Honours. Y.A Dato was admitted as Barrister-At-Law at The Honorable Society of Lincoln’s Inn, London in 1973. He then pursued his Master of Law studies at the renowned London School of Economics in 1978.

Y.A. Dato’ began his career in Law on August 1973 as Magistrate at Legal dan Judicial Services, Bukit Mahkamah Kuala Lumpur. He was then appointed as Magistrate at the Magistrate’s Court Kelang and was appointed as President of the Sessions Court in Alor Setar. Between December 1973 to October 1975, Y.A. Dato’ was appointed as Magistrate in Alor setar and then took up the position of Deputy Registrar at the Ipoh High Court and in July 1976 Deputy Registrar at the High Court, Alor Setar.

In 1977, Y.A. Dato’ was appointed as Deputy Public Prosecutor at the Attorney General’s Department and in furthered his studies in Law at London from September. Upon his return, Y.A. Dato’ served as the Legal Advisor for the Ministry of Primary Industries and in 1979 he was appointed as federal Counsel, Civil Dvision, Attorney General’s Department. In January 1980, he held the position of Assistant Draftsman at the Drafting Division Unit, Attorney General’s Department. In May 1984, Y.A. Dato’ was appointed as Advocate and Solicitor for the High Court of Malaysia.

In October 1987, he was appointed Deputy Head of the Advisory and International Law Division, Attorney General’s Department. In 1989, Y.A. Dato’ was appointed Legal Advisor for the state of Selangor and also the Syariah Appeals Court Judge and the Fatwa Council Member of Selangor.

In 1992, he returned to the Attorney General’s Department as Deputy Draftsman at the Drafting Unit and not long after, he was appointed as Chief Registrar at the Supreme Court, Kuala Lumpur, after which in October, 1992 he was appointed as Judicial Commissioner at The High Court Kuala Lumpur (Criminal Division).

In January 1993,he moved to the Shah Alam High Court as Judicial Commissioner and then transferred to the Alor Setar High Court in the same position. In October 1994, Y.A. Dato’ was appointed High Court Judge in Alor Setar. After holding the position for 5 years, he moved to Kuala Lumpur and held the seat of High Court Civil Judge. In May 1999, he was The High Court Judge in Temerloh. In 2000, he transferred the Shah Alam High Court as the Senior Judge and in 2003 as the High Court Judge (Civil) in Kuala Lumpur.

In August 2007, Y.A. Dato’ was appointed as Judge at High Court Kuala Lumpur (Civil) in Jalan Duta. In January 2008, Y.A. Dato’ was appointed as High Court Judge (Commercial). In May 2008, Y.A. Dato’ was appointed by International Bar Association Human Rights Institute (IBAHRI) for the fact finding delegation to South Africa for the Independence of the Judiciary. In April 2009 Y.A. Dato’ was elevated as Judge of the Court of Appeal Malaysia. For his contribution to the country Y.A. Dato’ Mohd Hishamudin was conferred Darjah Setia Diraja Kedah (D.S.D.K).

Y.A. Dato’ is married to Datin Siti Patimah binti Dato’ (Dr.) Haji Ahmad with 4 children.

kehakiman

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 mimbar kata, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena