17 Nov 2015

akok jalan salor

Aroma akok dibakar dengan arang


Kedai akok Pak Weil menggunakan 18 acuan bagi menghasilkan 1,000 kuih akok sehari.

Kelantan dengan nama jolokan Serambi Mekah bukan hanya terkenal sebagai antara lokasi pelancongan terbaik negara, malah menawarkan kepelbagaian makanan warisan masyarakat setempat.

Menyebut tentang hidangan Pantai Timur, estetika rasanya pasti membuatkan ramai kecur air liur.

Kepada pencinta tegar makanan, tidak sah kunjungan ke Kelantan tanpa memanjakan selera dengan kenikmatan rasa kuih tradisional iaitu akok. Malah, keenakan pemanis mulut berbentuk bujur dan sedikit kedut itu sering menjadi buah mulut para pelancong termasuk masyarakat setempat.

Di Jalan Salor, Kota Bharu, Kelantan, pastinya deria bau anda akan disapa dengan aroma memikat akok yang datangnya dari sebuah kedai lama iaitu Akok Pak Weil yang menjadi satu-satunya kedai menjual kuih itu di kawasan tersebut.

Memasuki ruangan kedai berkenaan, anda akan dihidangkan dengan barisan rapi acuan tembaga bujur tujuh di atas para besi separas pinggang. Tembaga yang sudah berusia 35 tahun itu menjadi ‘rumah’ setia dalam menghasilkan akok bujur bersaiz separuh tapak tangan.

“Kami masih mengamalkan penghasilan kuih akok secara tradisional yang dibakar dengan acuan tembaga bujur tujuh yang diperoleh dari Terengganu. Ia merupakan cara lama dalam menghasilkan kuih ini, sekali gus dapat menawarkan rasa asli kepada pelanggan.

“Selain itu, kami menggunakan arang sebagai bahan bakar. Meskipun ia kelihatan agak konservatif, estetika keaslian itu yang kami ingin kekalkan,” ujar Sarina Ismail, 44, yang meneruskan legasi arwah bapanya, Ismail Che Had yang dipanggil Pak Weil di lokasi yang sama sejak lebih tiga dekad lalu.

Namun, ayahnya sudah meninggal dunia kira-kira 10 tahun lalu.

Akok Pak Weil ini sudah beroperasi hampir empat dekad dan diadun menggunakan resipi keluarga secara turun-temurun. Bagi menjaga kualiti keenakannya, bahan-bahan asas akok dihasilkan dengan teliti.

“Pada zaman serba moden ini, kita lihat pembakar atau peralatan moden digunakan bagi memudahkan penghasilan kuih dalam kuantiti yang banyak. Meskipun ia membantu dalam mempercepatkan kerja, kualiti rasanya sangat berbeza.

“Misalnya, rasa akok yang dibakar menggunakan arang kayu sangat lembut dan harum berbanding menggunakan perkakas elektronik,” katanya yang memberitahu bahawa dia sebolehnya akan meneruskan kaedah lama dalam pembuatan akok.


Menurut Sarina yang mesra disapa Kak Na, dia mempunyai 40 buah acuan tembaga untuk memenuhi keperluan perniagaannya terutama pada musim perayaan. Namun, pada hari biasa, dia hanya menggunakan 18 buah acuan bagi menghasilkan kira-kira 1,000 biji akok sehari.Ketahanan

Antara keunikan Akok Pak Weil ialah kepanasan akok itu mampu bertahan kira-kira empat jam pada suhu bilik. Jika dibungkus dan dimasukkan ke dalam peti sejuk, ia boleh bertahan selama lima hari.

Jelas Kak Na, jumlah 1,000 biji kuih akok untuk sehari itu adalah bagi memenuhi permintaan pelanggan dan semuanya habis terjual. Namun, jumlah tersebut akan bertambah sekiranya mereka mendapat tempahan bagi majlis-majlis perkahwinan.

Dia turut dibantu oleh empat orang pekerja yang terdiri daripada keluarga dan kenalan rapat.

Tiga daripadanya bertugas untuk membakar kuih akok, seorang lagi melakukan kerja-kerja pembungkusan, manakala dia membancuh adunan.

Bahan-bahan acuan yang digunakan adalah sama seperti yang lain, mungkin nilai sukatan yang memberi keunikan kepada rasa enak Akok Pak Weil.

Menurut Kak Na, dia tidak kedekut untuk melebihkan kuantiti telur dalam adunan selain penggunaan nisan atau air gula Melaka dan ekstrak daun pandan sebagai tambahan.

“Bahan asasnya sama iaitu telur, santan dan gula tetapi untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap. Bagi menghilangkan bau hanyir, adunan boleh dicampur dengan sedikit nisan serta perahan daun pandan.

“Air nisan itu sendiri yang menyebabkan warna akok menjadi sedikit keperangan dan hitam namun, ia tidak hangit, sebaliknya menandakan kuih sudah masak sempurna,” ujarnya yang menggunakan 600 biji telur ayam sehari.

Menurut Kak Na, jika salah satu bahan utama kurang, ia akan mengurangkan keenakan akok.

Akok Pak Weil dijual mengikut bungkusan, dalam setiap satu bungkusan mempunyai 10 biji dan dijual pada harga RM5.

Penelitian

Walaupun beroperasi di kawasan berkeluasan kecil, sajian kuih akok Pak Weil sudah merentas sempadan iaitu ke Brunei selepas mendapat tempahan penyediaan sebanyak 2,000 biji bagi majlis istiadat perkahwinan diraja Kelantan dan Brunei.


Kedai Akok Pak Weil menjadi pilihan penduduk setempat dan pelancong.

Istiadat tersebut adalah majlis antara Tengku Amalin Aishah Putri Sultan Ismail Petra dan pasangan, Pengiran Muda Abdul Qawi Ibni Pengiran Muda Mohamed Bolkiah yang berlangsung pada Jun 2013.

Sementara itu, sudah lima tahun bekerja sebagai pembakar kuih akok, Noridah Husin, 56, menjelaskan, proses tersebut memerlukan penelitian yang rapi selain tidak boleh leka. Sekiranya bara tidak dijaga dengan baik ia menyebabkan kuih akok hangit.

“Uniknya kuih akok ini, ia dibakar menggunakan bara arang pada bahagian atas dan bawah acuan bagi memastikannya betul-betul masak sempurna. Namun, haba yang kuat selalunya akan dibekalkan pada bahagian atas bagi memudahkan proses pengawalan.

“Kami perlu memastikan ia sentiasa mempunyai bara supaya kuih akok masak dengan cepat dan pengawalan api ini bergantung pada kemahiran individu itu sendiri, ia mungkin rumit bagi orang baharu,” ujarnya sambil mengangkat tangkai penutup tembaga yang berisi bara arang.

Akok dibiarkan dibakar dalam acuan tembaga dalam tempoh kurang daripada lima minit, namun kesempurnaan tersebut bergantung pada kualiti arang yang digunakan.

“Sekiranya arang tersebut tidak elok atau sudah masuk angin, ia akan memberi kesan kepada proses pembakaran selain menyebabkan akok tidak masak dengan cantik. Kami tidak perlu bersusah payah untuk mengipas arang sebaliknya menggunakan pam angin.

“Selain kemahiran pengawalan yang baik, tukang bakar juga perlu tahan panas daripada haba yang terhasil oleh bara arang ini. Ia bukan satu kerja yang mudah selepas melihat pada hasil keenakan akok itu sendiri,” katanya yang merupakan ibu saudara kepada Kak Na.

Dalam pada itu, pelanggan tetap, Rohizan Ahamed, 37, berkata, Akok Pak Weil amat menggamit rasa dan setiap gigitan mampu menaikkan selera.

“Tidak seperti peniaga lain yang menggunakan tepung untuk mengurangkan kos, sebaliknya Akok Pak Weil tetap melebihkan telur bagi menawarkan rasa terbaik kepada pelanggan.

“Saya selalunya membuat tempahan awal kerana jualannya terlalu laris, masyarakat setempat turut menggilainya selain menjadi kegemaran saudara saya dari Kuala Lumpur,” katanya yang sering menempah akok bagi sajian majlis di pejabatnya di Lembaga Hasil Dalam Negeri, cawangan Kelantan.

Pada bulan Ramadan dan musim perayaan, tempahan Akok Pak Weil meningkat sekali ganda.

kosmo

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 mimbar kata, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena