5 Mar 2015

Kopi

Kopi, terapi sasterawan dunia
Oleh Nazmi Yaakub


Penyair Ethiopia, Kaldi, dalam legenda negara Habsyah, kononnya menjadi manusia pertama menemukan kopi sebagai minuman yang menakjubkan dan mengujakan umat manusia.

Kaldi yang juga gembala kambing, mendapati haiwan yang dipeliharanya melompat-lompat selepas mengunyah daun dan biji pokok kopi sehingga beliau sendiri terdorong untuk mencubanya.

Sebaik saja Kaldi merasa daun dan biji kopi, puisi dan lagu meluncur dari mulutnya sehingga beliau tidak pernah kepenatan atau menjadi manusia yang banyak merungut lagi.

Ramuan proses kepengarangan

Bagaimanapun, kopi belum membuahkan sumber ilham kepada pengarang sastera sehinggalah minuman itu diperkenalkan dari dunia Arab kepada warga Eropah, sekali gus menjadi ramuan penting dalam proses kepengarangan sebahagian sasterawan dunia.

Intelektual dan sasterawan Perancis serta Penerima Hadiah Nobel Kesusasteraan 1964, Jean-Paul Sartre sangat sinonim dengan kopi sehingga sudah menjadi rutin pemikir eksistensialisme menghabiskan masa di Cafe de Flore di Paris. Malah satu abad sebelumnya, pengarang, sejarawan dan ahli falsafah senegaranya, Voltaire pula minum sehingga 60 cawan kopi sehari.

Perancis turut melahirkan seorang lagi sasterawan yang juga peminum kopi tegar, iaitu Honore de Balzac, yang menggambarkan kenikmatan, ketagihan dan kepedihan dengan terperinci dalam artikelnya, The Pleasures and Pains of Coffee.

Ketika menulis La Comedie Humaine yang merangkumi beberapa jilid dengan cerpen, novel dan esei, Balzac menghirup lebih 50 cawan kopi sehari dan mengunyah biji kopi.

Usman Awang, peminum kopi tegar

Malaysia tidak terkecuali dengan anekdot pengarang sastera yang juga peminum kopi tegar, iaitu Sasterawan Negara (SN), Datuk Usman Awang seperti dikongsi oleh mantan Ketua Unit Pengembangan Sastera BH, Wan Omar Ahamed atau lebih dikenali sebagai Sutung Umar RS.


Ketua Unit Pengembangan Sastera BH, Wan Omar Ahamed atau lebih dikenali sebagai Sutung Umar RS. - Foto Shiraz Ali

Sutung Umar RS yang pernah berkhidmat di bawah Usman dalam Dewan Sastera berkata, sasterawan kelahiran Kuala Sedili itu membawa satu termos kopi dari rumah ke pejabatnya dan menghabiskan minuman berkenaan.

"Usman jarang turun dari Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) untuk makan tengah hari, sebaliknya melakukan kerja di pejabat dengan ditemani kopi O pekat itu.

"Saya tidak pernah melihat pengarang lain yang menjadi peminum kopi setegar Usman termasuklah Datuk Ahmad Azam yang pernah menjadi ketua kepadanya," katanya.

Bagaimanapun, keghairahan dan kebergantungan kepada kopi rupa-rupanya diwarisi kepada pengarang pada masa kini seperti yang dialami oleh penyair muda, Muhammad Lutfi Ishak.

Kopi ganti rokok, tumpu berkarya

Muhammad Lutfi berkata, kopi menggantikan rokok yang ditinggalkannya sehingga boleh menumpukan perhatian pada penulisan selama berjam-jam, sekali gus rasa lemak dan pahit pada minuman itu memberikan kesegaran untuk menulis.



Kopi sebagai pengganti rokok. - Foto Munira Abdul Ghani

"Saya sukakan espreso dengan sedikit susu segar tetapi saya sentiasa mengelak gula kerana bahan itu biasanya menghilangkan kenikmatan kopi.

"Kebelakangan ini, saya agak jarang berkunjung ke kafe, jadi saya membancuh kopi kesukaan saya dan rupa-rupanya proses menyediakan kopi, iaitu memanaskan susu segar, menyukat dan membancuh kopi juga menjadi terapi serta seni sebenarnya," katanya.

Beliau berkata, kopi memiliki kenikmatan yang tersendiri kerana gaya dan tradisinya ada sejarah yang panjang, selain sentiasa dikaitkan dengan dunia keintelektualan dan kesusasteraan.

"Golongan sufi dan ulama zaman dahulu minum kopi untuk berjaga malam, manakala intelektual Barat khususnya zaman pencerahan menjadikan kopi serta kafe sebagai tempat perbincangan sehingga diskusi di kedai kopi dianggap tempat berbahaya oleh pihak berkuasa.

"Ketika menulis kumpulan puisi, Kafe pula, suasana politik agak riuh dengan media massa dan elektronik penuh dengan berita sensasi yang menghimpit perasaan sehingga mendorong saya mencari tempat untuk mengelak semua itu serta menemuinya di kafe," katanya.

Pengarang sastera dan kopi

Penerima Anugerah SEA Write 1988, Azizi Abdullah

Ketika zaman muda, beliau membawa mesin taip dan kopi O pekat ke beranda rumahnya untuk menulis selepas waktu Isyak. Beliau berkarya dengan mesin taip itu dengan sesekali anak gadis yang berjiran dengannya akan keluar untuk melihat keadaannya dari jauh.
Johan Sayembara Penulisan ITBM-PENA-BH (Kumpulan Cerpen), Ruhaini Matdarin

Beliau memilih untuk menulis pada waktu dinihari, iaitu bermula jam 4 pagi. Ruhaini biasanya memerlukan tiga cawan kopi Arabica. Aroma kopi dan sejuk Subuh itu dapat membangkitkan semangatnya untuk menulis. Sekiranya tidak dapat berkarya, beliau memanfaatkan masa itu dengan penyelidikan dan mencari maklumat.
Pengarang Amerika Syarikat (AS), Lauren Oliver

Novelis genre dystopia itu memerlukan kopi untuk menemaninya sepanjang masa. Meskipun jadual penulisannya tidak tetap dan akan menulis pada setiap masa terluang meskipun di dalam kereta, kopi selalunya menjadi pilihannya untuk terus segar dan bersemangat untuk menulis.

bhonline


Kelebihan minum kopi
Oleh Faizatul Farlin Farush Khan

Kopi memang terkenal sebagai minuman paling popular dan digemari pelbagai bangsa di seluruh dunia. Minat mendalam masyarakat pada minuman berkafein berkenaan menyebabkan ia dihasilkan dalam pelbagai versi perasa mengikut cita rasa masing-masing.

Namun antara faedah kopi yang paling diperkatakan bukan setakat membuatkan seseorang itu berasa lebih bertenaga sebaik bangun tidur tetapi ia lebih daripada itu.

Kopi mempunyai banyak manfaat kepada kesihatan dan kecantikan kulit, antaranya mengurangkan keradangan dan kemerahan pada kulit, malah menurut Universiti Kebangsaan Seoul, Korea, kopi mampu bertindak hampir sama seperti aspirin.

Pada masa sama, lingkaran gelap pada mata akibat kurang air, alahan, kurang tidur atau genetik juga boleh dikurangkan apabila disapu dengan kopi. Ini kerana kandungan kafein dikatakan mampu memperbaiki aliran darah di bawah kulit.


Begitu juga keadaan mata bengkak atau kemerahan juga boleh dikurangkan dengan meletakkan kantung kopi yang sudah digunakan di atas mata dan dibiarkan seketika untuk bertindak.


Paling menggembirakan kebanyakan wanita adalah kopi yang boleh didapati pada harga jauh rendah berbanding mendapatkan rawatan di spa mampu membantu mengurangkan masalah selulit yang sudah pasti merosakkan penampilan seseorang.

Dalam kajian Universiti Sao Paulo, Brazil, pada 2008, pengkaji mendapati kafein mampu mengurangkan sel selulit hingga 17 peratus manakala satu lagi kajian yang dijalankan Universiti Persekutuan Rio de Janeiro ke atas sukarelawan, mendapati kafein dapat mengurangkan selulit pada pinggul sehingga 70 peratus.

Tanpa perlu membelanjakan wang membeli krim yang mengandungi kafein di pasaran, sesiapa saja mampu mendapatkan faedah kafein dengan menggosok sendiri serbuk kafein ke tubuh yang turut bertindak sebagai lulur.

Lulur kopi bukan saja dapat membersihkan kulit dengan membuang sel kulit mati, menjadikannya lebih sihat dan lembut, malah ia juga dikatakan mampu memperbaiki peredaran darah serta membantu memperbaiki beberapa masalah kulit.

Dua sifat kafein yang menjadikannya bahan yang mampu mengurangkan masalah selulit pada tubuh adalah ia bersifat diuretik dan mampu mengetatkan sel dan pembuluh darah.

Sifat diuretiknya membantu menyingkirkan lebihan air dari badan, seterusnya mengurangkan masalah sembap yang sering dikaitkan dengan selulit, seterusnya memberi penampilan lebih langsing.

Namun begitu, penampilan langsing itu tidak kekal lama sebaliknya aktiviti menyental tubuh menggunakan serbuk kopi perlu dilakukan secara konsisten untuk mendapatkan kesan berpanjangan.

Selain itu, sifat antioksidan pada kopi membantu menjaga dan melindungi kulit daripada kesan merosakkan kerana ia mampu melawan radikal bebas yang selalunya dikaitkan dengan penuaan awal.

foto hiasan

Radikal bebas sering diakibatkan oleh kerosakan apabila terdedah kepada cahaya matahari atau pencemaran alam sekitar yang menjadi faktor utama terjadinya jerawat, kedutan, garisan halus dan bintik pada kulit.

Kopi juga berkesan untuk mengurangkan bengkak dan kemerahan pada kulit termasuk mereka yang mempunyai kulit sensitif. Ia juga dikatakan mampu merangsang sel kolagen, yang mampu menghasilkan kulit anjal dan gebu.

Cara penggunaan kopi sebagai rawatan kulit adalah dengan memasak kopi dalam teko dan sapukan pada kulit dalam tempoh 20 minit selepas itu.

Masukkan kira-kira tiga sudu besar serbuk kopi dalam mangkuk sebelum dicampur dengan sedikit garam, minyak badam dan minyak zaitun. Basahkan badan dengan air suam terlebih dulu untuk membuka liang roma dan kemudian sapukan di seluruh tubuh dengan cara menggosok secara bulatan kerana selain membuang sel kulit mati, ia dapat memperbaiki peredaran darah seterusnya menjadikan kulit lebih cantik.

Air kopi yang sudah dimasak juga boleh dicelup menggunakan bola kapas dan diletakkan pada bahagian mata setiap pagi dan malam untuk melancarkan peredaran mata.

Satu lagi cara yang boleh dilakukan adalah mengisar biji kopi dan dicampurkan dengan sedikit air, kemudian gosok di seluruh tubuh, biarkan beberapa minit untuk mendapat kesan melembapkan kulit.

Kopi boleh dicampurkan dengan beberapa bahan lain untuk dijadikan pupur wajah seperti serbuk koko, susu penuh krim, putih telur dan minyak zaitun.

Penggunaan kopi sebagai bahan penjagaan kulit bukan asing malah turut diamalkan oleh wanita di Russia, Indonesia, Hawaii dan Amerika Selatan sejak beberapa zaman.

Malah bagi masyarakat Melayu sendiri terutama orang lama, selain sebagai bahan kecantikan kopi juga sering digunakan untuk merawat luka dan menghentikan darah apabila serbuk kopi ditabur pada bahagian yang tercedera.

metro






0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 mimbar kata, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena