13 Oct 2014

Hari Puisi Nasional Ke-18


Hari Puisi Nasional Medan Pencambahan Idea
Oleh MOHD. ALMIEY MOHD. ALI

“PUISI Menjana Gagasan 1Malaysia” menjadi tema Hari Puisi Nasional ke-18 anjuran Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA), Kerajaan Negeri Sabah, Badan Bahasa dan Sastera Sabah (BAHASA) dan Dewan Bahasa Cawangan Sabah (DBPCS) diadakan pada 25 hingga 27 Februari lalu di Binsulok Resort, Membakut, Sabah.

Majlis pelancaran dirasmikan oleh YB Datuk Bolkiah Haji Ismail, Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah. Pada majlis tersebut, Datuk Jamdin Buyong telah menerima Anugerah Penyair GAPENA 2011.


Bolkiah Haji Ismail sedang menyampaikan ucapan pelancaran Hari Puisi Nasional ke-18 di DBP Cawangan Sabah

Sesi pembentangan kertas kerja dimulakan dengan kertas kerja utama oleh mantan Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Dato’ Haji A. Aziz Deraman bertajuk “Peranan Penyair dalam Menjana Gagasan 1Malaysia”, diikuti dengan sembilan kertas kerja yang lain. Antara kertas kerja tersebut ialah “Kepenyairan Jamdin Buyong dalam Ada dalam Tiada” oleh Tuan Haji Hamzah Hamdani, “Bahasa sebagai Penyampai Pemikiran dan Bahasa sebagai Lambang Pemikiran” oleh Encik Saleeh Rahamad, dan “Seni Deklamasi Puisi dalam Gagasan 1Malaysia” oleh Encik Borhan Matzain.

A. Aziz Deraman membentangkan kertas kerja utama

Seramai kira-kira 100 orang peserta yang terdiri daripada penulis, penyair, penggiat teater dari Semenanjung Malaysia, Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan dan juga Indonesia turut menghadiri acara tersebut.

Pengarah DBPCS, Encik Zubaidi Abas turut membentangkan kertas bertajuk “Puisi: Menyatu dalam Kepelbagaian”, Encik Jaafar Hamdan membicarakan tajuk “Penyair Sarawak dalam Konteks Gagasan 1Malaysia”, tajuk kertas “Realiti Masyarakat Sezaman dan Gagasan 1Malaysia dalam Karya Puisi Penyair Sabah” disampaikan oleh Encik Jasni Matlani, manakala “Puisi 1Malaysia dari sudut Penerimaan Pembaca” dibentangkan oleh Encik Amran Daud.

Tidak ketinggalan “Sejarah Datuk Haji Jamdin Buyong dan Perjuangannya Menerusi Kumpulan Puisi Ada dalam Tiada” disampaikan oleh Raymond Majumah dan “Kembali Ke Lahad Rahsia: Menghayati Keimanan, Ketakwaan dan Kecintaan Melalui Penilaian Teori Pengkaedahan Melayu” dibentangkan oleh Encik Zainal Abidin Suhaili@Abizai.


Selain pembentangan kertas kerja, satu forum bertajuk “Peranan Penyair dalam Konteks Gagasan 1Malaysia” turut diadakan. Antara panel yang terlibat ialah Prof. Haji Inon Shaharudin, Encik Nadin Haji Salleh, Encik Amiruddin Hanafiah, Encik Poul Nangang, Encik S.M. Zakir, dan Encik Ramli Jusoh. Majlis penutupan Hari Puisi Nasional ke-18 telah disempurnakan oleh YB Datuk Haji Mohd Ariffin Mohd Arif, ADUN Membakut, Sabah.

klikweb


HARI PUISI NASIONAL KE 18 DI BINSULOK MEMBAKUT
PUISI MENJANA GAGASAN 1 MALAYSIA

Oleh JASNI MATLANI

BINSULOK sebuah perkampungan nelayan pinggir laut yang terletak di daerah kecil Membakut bakal menjadi tumpuan para penyair dari seluruh negara, termasuk dari negara jiran Indonesia dan negara Brunei Darussalam apabila Hari Puisi Nasional ke 18 akan diadakan di Binsulok Resort pada 25-27 Februari depan, bersempena sambutan 40 Tahun GAPENA.

Pemilihan Binsulok sebagai tempat penganjuran pertemuan penyair yang dianggap prestij di Malaysia itu mempunyai siginifikan tersendiri, bukan sahaja kerana perkampungan berkenaan mempunyai keindahan alam semulajadi, tetapi juga kerana masyarakat nelayannya yang unik, yang sudah pasti menggugah sesentiviti penyair.

Ahli Dewan Undangan Negeri Membakut, Datuk Haji Mohd. Arifin Mohd. Arif berkata, pemilihan Binsulok sebagai tapak penganjuran Hari Puisi Nasional ke 18 memang bersesuaian kerana ia terletak di pinggir laut dan mampu menggugah intuisi penyair untuk menghasilkan karya yang berkualiti.
“Saya mengalu-alukan Hari Puisi Nasional diadakan di Binsulok Resort Membakut dan mahu melihat pertemuan penyair terbesar Malaysia ini, menjadi pentas kepada para penyair untuk menilai semula peranan mereka di tengah-tengah alam dan masyarakat”katanya.

Beliau juga berkeyakinan Hari Puisi Nasional yang bertemakan “Puisi menjana gagasan 1 Malaysia” itu bakal mencipta sejarahnya tersendiri dan mengharapkan seluruh rakyat Sabah, terutama masyarakat daerah Membakut mengalu-alukan kehadiran para penyair ternama Malaysia, malah penyair dari negara jiran Indonesia dan negara Brunei Darussalam yang dijangka turut hadir menyerikan lagi pertemuan penyair bertaraf kebangsaan itu.

Hari Puisi Nasional ke 18 ini dianjurkan oleh GAPENA, Badan Bahasa dan Sastera Sabah (BAHASA), Dewan Bahasa dan Pustaka Cawanagan Sabah, Pejabat Daerah Kecil Membakut, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Negeri Sabah, dengan kerjasama beberapa agensi lain seperti Jabatan Penjara Sabah , Institut Terjemahan Negara Malaysia, Akhbar Utusan Borneo sebagai media rasmi pertemuan dan juga beberapa badan NGO seperti PENA, Ikatan Penulis Sabah (IPS) dan beberapa kerabat GAPENA yang lain.

Menghimbau kembali sejarahnya, Hari Puisi Nasional yang pertama telah diadakan di kota bersejarah Melaka pada tahun 1971. Pada tahun berikutnya pertemuan itu diadakan di Kuala Lumpur. Sementara pada tahun 1974, ia diadakan di bandar Diraja Kelang.

Melaka sekali lagi menjadi tuan rumah pada tahun 1975, dan pada tahun 1976 Hari Puisi Nasional diadakan pula di Kota Bharu Kelantan. Ini diikuti Kuantan menjadi tuan rumah pada tahun 1978.
Pada tahun 1979 Sabah buat pertama kalinya menjadi tuan rumah, apabila Hari Puisi Nasional itu diadakan di Kota Kinabalu. Pada tahun 1981 Kota Bharu kembali menjadi tuan rumah sebelum Kuching-Semantan dipilih menjadi medan pertemuan pada tahun 1984.

Apabila BAHASA dihidupkan semula pada pertengahan tahun 1980-an, Sabah sekali lagi menjadi tuan rumah Hari Puisi Nasional pada tahun 1987. Selepas itu Terangganu menjadi tuan rumah pada tahun 1988. Pulau Pinang pada tahun 1991 dan Johor Bahru pada tahun 1995.
Negeri Sembilan pula menjadi tuan rumah pada tahun 1999, Pulau Langkawi pada tahun 2000. Ini diikuti Shah Alam pada tahun 2004, Melaka tahun 2007 dan Sabah sekali lagi menjadi tuan rumah buat kali ke 3 pada tahun 2011 ini.
Pelbagai program telah diatur sepanjang Hari Puisi Nasional ke 18 ini diadakan, bermula dengan acara perasmian dijangka akan berlangsung pada malam 25 Februari 2011 yang bakal disempurnakan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Negeri Sabah, Datuk Masidi Manjun.

Pada malam itu juga bakal diadakan majlis penyampian Anugerah Penyair GAPENA kepada salah seorang tokoh penyair Sabah yang mencipta nama di Malaysia dan pernah menerima beberapa hadiah prestij di peringkat kebangsaan pada awal tahun 1970-an, dan masih aktif berkarya sehingga kini.
Sementara pada esoknya, turut diadakan ialah majlis pembentangan kertas kerja utama yang bakal disampaikan oleh bekas Ketua Pengarah DBP, Dato’ A. Aziz Deraman. Para pembentang kertas kerja lain antaranya ialah Bekas pengarah DBP Cawangan Sabah, Tuan Haji Hamzah Hamdani, Jawatankuasa kerja GAPENA, Encik Borhan Matzain, Presiden PENA, Encik Mohammad Saleeh Rahamad, Presiden PEKASA, Encik Jaafar Hamdan, Presiden PUTRA, Encik Zainal Abidin Haji Suhaili dan juga Encik Amran Daud dari DBP Kuala Lumpur.

Seorang pembentang kertas kerja dari Sabah yang dijangka membentangkan kertas kerja ialah penulis dan kritikawan yang tidak asing lagi di Sabah, Encik Raymond Majumah bagi mewakili Badan Bahasa dan Sastera Sabah (BAHASA) dan seterusnya penulis negeri Sabah.

Turut diadakan sempena Hari Puisi Nasional ini ialah sesi lawatan ke suatu tempat yang bakal ditetapkan pihak penganjur kemudian. Sementara acara deklamasi dan juga lagu-lagu puisi yang melibatkan tuan rumah Sabah, wakil dari Semenanjung Malaysia, Sarawak, Wilayah Persekutuan Labuan, Indonesia dan Negara Brunei Darussalam dijangka berkumandang dalam beberapa majlis deklamasi puisi sepanjang Hari Puisi Nasional itu, termasuk acara Kenduri puisi yang dijangka akan diadakan di sebuah kampung di daerah Membakut.

Suatu majlis forum juga turut dijangka diadakan bagi membincangkan isu peranan penyair dalam konteks gagasan 1 Malaysia, dengan para penalnya terdiri daripada Pengerusi Persatuan Penulis Johor (PPJ) Encik Amiruddin Hanafiah, Timbalan Yang Di Pertua Persatuan Penulis Utara Sarawak (PUTRA) Encik Poul Nangang, Timbalan Yang Di Pertua BAHASA, Encik Ramli Jusoh, Wakil DBP Cawanagan Sabah, Encik Zainal Abidin Nordin, Setiausaha agung PENA, Encik S.M Zakir dan Ketua Satu Ikatan Penulis Sabah (IPS), Encik Sukor Haji Usin @ Hayuda Abadi.
Forum berkenaan dipengerusikan oleh Ketua Unit Sastera DBP Cawangan Sabah, Encik Nadin Haji Salleh.

Sementara itu Yang Di Pertua Badan Bahasa dan Sastera Sabah (BAHASA,) Encik Jasni Matlani berkata, majlis penutupan hari Puisi nasional ke 18 itu dijangka akan disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Membakut, Datuk Mohd. Arifin Mohd. Arif.
Seterusnya, satu resolusi dijangka dibentangkan sebelum berakhirnya pertemuan penyair berkenaan dan resolusi itu bakal diserahkan kepada pihak tertentu bagi memastikan beberapa isu berkaitan penyair, Hari Puisi Nasional dan isu sastera serta masyarakat dapat diketengahkan ke peringkat yang lebih luas dan tindakan sewajarnya dapat dilakukan mengenainya.

Kepada seseiapa yang berminat menyertai Hari Puisi Nasional boleh menghubungi ketua Penyelaras Urus Setia Hari Puisi Nasional ke 18, Puan Siti Rahmah G. Ibrahim, di talian nombor 012 8938148. Yuran penyertaan RM 25.00 dikenakan kepada setiap mereka yang berminat menyertainya dan penyertaan hanya dihadkan kepada 120 orang sahaja.

“Sehingga kini sudah ramai peserta yang mendaftar lebih awal. Malah ada peserta yang memaklumkan bahawa mereka akan datang sehari lebah awal, terutama para peserta yang datang dari Indonesia dan juga Semenanjung Malaysia. Kita sudah pun membuka pendaftaran penyertaan sejak seminggu lalu melalui internet ” katanya.

Dalam pada itu, para penyair di seluruh negara juga dipelawa menghantar sekurang-kurangnya sebuah puisi untuk diterbitkan dalam antologi Puisi Gema Membelah Gema ke 16 yang diterbitkan oleh DBP Cawangan Sabah dan juga BAHASA sempena Hari Puisi Nasional ke 18 itu.

badan bahasa dan sastera sabah


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 mimbar kata, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena