23 Jul 2014

LailatulqadarLailatulqadar satu anugerah mulia

DARI JENDELA TOK KI

DALAM Surah al-Qadr (1-5), Allah SWT menyatakan bahawa malam lailatulqadar adalah malam kemuliaan. Ia lebih baik dari seribu bulan. Iaitu malam yang penuh barakah dan maghfirah.

Ramai ulama yang mentafsirkan bahawa ia terjadi di malam-malam ganjil dalam 10 malam terakhir. Ada juga ulama yang mengatakan bahawa lailatulqadar itu ada di malam ke-27 di bulan Ramadan berasaskan hadis sahih Muslim.

Pada malam ini dianjurkan banyak beribadah dan berdoa teristimewa pada malam-malam ganjil dengan mengungkapkan: Allahumma innaqa afuwun tuhibbul afwa fa'fuanna - Ya Allah, sungguh Engkau Maha Pemberi Maaf, Engkau suka memberi maaf, maka maafkanlah aku.

Ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Ahmad, bahawa 'Aisyah (isteri Rasulullah SAW) bertanya Rasullullah mengenai doa apa yang patut dimohon pada malam tersebut.

Sepanjang 20 Ramadan dilalui umat Islam teruji dan teruja. Di samping mendapatkan pahala dan ganjaran, puasa dilalui untuk mendidik hati dan nafsu supaya ada rasa kehambaan yang tinggi dan membawa kepada sifat akur, patuh, taat dan tunduk terhadap suruhan dan larangan Allah. Jiwa kehambaan dan muttaqeen ini penting untuk mengembalikan diri kepada fitrah

Malam lailatulqadar adalah suatu dorongan dan tarikan supaya ahli abid (ibadah) terus melakukan mujahadah yang terbaik dengan sabar dan yakin kerana pertemuan pada malam itu (jika ditakdirkan terjadi) ganjarannya adalah keampunan dan kemuliaan diri.

Manusia mana yang tidak berdosa. Kehidupan kita dilingkari dengan dosa-dosa. Dosa mengata dan mengumpat orang, dosa pemikiran, dosa hati dan dosa perbuatan. Dosa dendam, fitnah, kebencian dan syak wasangka dan banyak lagi dosa akibat kelupaan (nasiyyah) dan kelalaian (ghaflah) insan.

Malam lailaltulqadar amat bermakna bagi kita kerana ia lebih baik daripada seribu bulan. Di malam lain kita juga melakukan qiyam, tahajud, solat sunat dan seumpamanya tetapi ia tidak sama dengan darjat malam lailatulqadar.

Ia adalah anugerah Allah kepada hamba-Nya supaya hamba-Nya memiliki rasa ketaatan yang tinggi kepada Allah, keikhlasan dalam melakukan ibadah dan amal dan menjadikan diri sebagai insan yang memiliki kualiti iman dan ihsan.


Ia adalah puncak madrasah Ramadan ingin menjadikan diri ini sebagai diri yang berubah. Diri yang sentiasa menginsafi bahawa dosa yang tidak diampunkan oleh Allah apa lagi sesama manusia bakal dibawa di depan Allah nanti.

Keampunan dari Allah amat dituntut supaya manusia kembali kepada diri yang fitrah. Melakukan taubat terhadap kesilapan yang nampak dan kesalahan yang bersifat batini amat dituntut lantaran Allah tahu apa yang kita lakukan walaupun manusia lain tidak tahu apa yang kita lakukan.

Inilah anugerah Allah yang paling tinggi kepada hamba-Nya. Manusia yang Allah anugerahkan kemaafan dan keampunan bakal kembali kepada kehidupan yang fitrah. Inilah yang menjadi idaman bagi setiap manusia yang beriman kepada Allah.

Allah tempat kita meletakkan pergantungan dan harapan. Kalau kedegilan dan keangkuhan masih bertakhta di hati, ia adalah gambaran insan yang jauh dari jiwa ibadullah dan ibadur rahman. Jiwa yang memiliki sifat nafsul amarah bissuk ini bakal menyesal di kemudian hari.

Justeru malam lailatulqadar yang ditunggu, kemaafan dan keampunan yang dimohon adalah menjadi puncak kepada madrasah Ramadan. Madrasah Ramadan jika dihayati benar-benar ia akan merubah cara berfikir, sikap dan cara kita beramal supaya Allah menerimanya dengan baik.

Kalau dulu kita ini bengkeng dan baran kepada suami atau isteri, madrasah Ramadan membawa kita insaf betapa besar dosa yang kita lakukan kerana tidak mengasihi isteri dan tidak mentaati suami yang baik.

Kalau dulu kita ini banyak membina syak wasangka, dendam dan kebencian kepada orang yang berbeza fahaman dengan kita, madrasah Ramadan mendidik kita supaya kembali kepada fitrah diri iaitu ukhuwah.

Apa makna rukuk dan sujud kita lakukan sedangkan rasa kebencian masih meluap-luap. Apa makna doa yang panjang kita panjatkan sedangkan di celah-celah doa tidak ada kalimah ukhuwah dan persaudaraan sesama seagama kita lafazkan.

Inilah realiti yang sedang terjadi dan akibatnya musibah Allah kepada umat terus berlaku di mana-mana di bumi Islam.

utusan online
Nuzul al-Quran dan Lailatul Qadar

Oleh; Dr. Samsu Adabi Mamat
Jabatan Pengajian Arab dan Tamadun Islam
Universiti Kebangsaan Malaysia

Nuzul Al-Quran

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:

Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)

al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:

”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)

Hubungan Lailatul Qadar dan Nuzul al-Quran

Lailatul Qadar pula ialah suatu malam pada bulan Ramadhan yang begitu istimewa sekali fadilatnya. Malam al-Qadar adalah suatu malam yang biasanya berlaku pada 10 akhir Ramadhan dan amalan pada malam itu lebih baik baik dari 1000 bulan.

Apakah kaitannya malam al-Qadar dengan nuzul al-Quran? Sebenarnya al-Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah SAW di antaranya firman Allah SWT

Maksudnya: Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (al-Qadar:1-5)

Mengikut satu pandangan, ayat ini diturunkan berdasarkan satu riwayat dari Ali bin Aurah, pada satu hari Rasulullah SAW telah menyebut 4 orang Bani Israel yang telah beribadah kepada Allah selama 80 tahun. Mereka sedikit pun tidak derhaka kepada Allah, lalu para sahabat kagum dengan perbuatan mereka itu. Jibril datang memberitahu kepada Rasulullah SAW menyatakan bahawa Allah SWT menurunkan yang lebih baik dari amalan mereka. Jibril pun membaca surah al-Qadar dan Jibril berkata kepada Rasulullah ayat ini lebih baik daripada apa yang engkau kagumkan ini menjadikan Rasulullah SAW dan para sahabat amat gembira.

Dalam hadis yang lain Aishah juga meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam Lailatul qadar pada malam-malam yang ganjil dalam 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan.


Panduan

Dari maklumat serba sedikit di atas tadi sebenarnya banyak boleh dijadikan panduan kepada umat Islam seluruhnya. Antara panduan berkenaan ialah seperti:

1. Tidak ada perkara yang tidak terdapat dalam al-Quran
2. Ayat pertama diturunkan ialah ‘iqra’ iaitu ‘baca’ dan Tuhan mengajarkan manusia melalui perantaraan Pena dan Tulisan.
3. Kelemahan umat Nabi Muhammad beribadat maka dianugerahkan satu masa yang apabila kita mendapatkannya kita akan digandakan pahala melebihi seribu bulan.

Apabila disebutkan bahawa tidak ada perkara yang tidak terdapat di dalam al-Quran itu maka ianya memberikan makna bahawa segala ilmu pengetahuan yang merangkumi fardu ‘ain dan fardu kifayah dalam segenap aspek kehidupan merangkumi ekonomi, sosial, perundangan, pendidikan, sains dan teknologi dan lain-lain, segalanya terdapat dalam al-Quran. Tafsiran, kupasan analisa dan penyelidikan membolehkan umat Islam maju mendahului umat-umat lain di dunia ini.

Manakala penurunan al-Quran pula didahului dengan suatu kalimah ‘iqra’’ iaitu ‘baca’ di mana membaca adalah kunci kepada penerokaan ilmu. Selepas itu pula Allah mengiringi dengan ayat yang bermaksud; Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” Keadaan ini menguatkan lagi bahawa pembacaan dan penulisan itu menjadi antara perkara yang paling penting dalam penguasaan ilmu pengetahuan. Di mana sebagaimana diketahui umum melalui satu ungkapan bahawa: “ilmu pengetahuan dan teknologi itu adalah kuasa”.

Perkara ketiga ialah hikmah dari anugerah malam al-qadar kepada umat Nabi Muhammad SAW sebagai umat akhir zaman. Mengetahui kelemahan umat Islam akhir zaman ini dalam beribadah maka dianugerahkan satu peluang di mana ibadah yang dilaksanakan pada malam itu digandakan sehingga 1000 bulan. Bermakna kiranya kita dapat melaksanakan ibadah dengan penuh keimanan di 10 akhir Ramadhan, kita akan berpeluang mendapat malam al-Qadar. Ini akan menjadikan kita seolah-olah beramal ibadah selama 1000 bulan iaitu sekitar 83 tahun. Menjadikan kita seolah-olahnya menghabiskan seluruh hidup kita dan usia kita dalam ibadah.

Bagi mencari malam-malam yang berkemungkinan sebagai malam al-qadar, maka kalangan ulama ada menyatakan bahawa, malam-malam yang ganjil yang tersebut ialah malam 21, 23, 25, 27 & 29 dari bulan Ramadhan. Dalam pada itu terdapat juga beberapa hadis yang menyatakan bahawa malam al-qadar itu pernah ditemui dalam zaman Rasulullah SAW pada malam 21 Ramadhan. Pernah juga ditemui pada malam 23 Ramadhan. Terdapat juga hadis yang mengatakan bahawa baginda Rasulullah SAW. menjawab pertanyaan seorang sahabat yang bertanya mengenai masa Lailatulqadar supaya ianya bersedia dan menghayatinya. Baginda menjelaskan malam Lailatulqadar itu adalah malam 27 Ramadhan. Dari keterangan-keterangan di atas dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa malam Lailatulqadar itu berpindah dari satu tahun ke satu tahun yang lain di dalam lingkungan 10 malam yang akhir dari bulan Ramadhan. Yang pastinya bahawa masa berlakunya malam Lailatulqadar itu tetap dirahsiakan oleh Allah SWT supaya setiap


Kesimpulan

Sebagai kesimpulannya marilah kita sama-sama menghayati nuzul al-Quran ini sebagai suatu peristiwa besar yang penuh makna dan hikmah. Kita seharusnya melihat al-Quran itu sebagai ‘kitab induk’ panduan Ilmu pengetahuan untuk memajukan manusia seluruhnya. Memajukan manusia yang lebih penting adalah memajukan umat Islam terlebih dahulu melalui penguasaan ilmu pengetahuan dan teknologi. Membaca al-Quran itu adalah suatu ibadah. Sekarang bolehlah kita panjangkan ‘membaca’ al-Quran itu kepada menganalisa, mengkaji, menyelidiki dan mencari rahsia ilmu pengetahuan di dalam al-Quran dan seterusnya menghasilkan penulisan-penulisan yang akhirnya memajukan dunia ini dan khasnya memajukan umat Islam dan seterusnya mengeluarkan umat Islam dari belenggu kelemahan dan penghinaan. Umat Islam juga perlu me

jakim

1 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 mimbar kata, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena