3 Nov 2013

SuperMokh Di Istana Budaya 
Teater 'SuperMokh' Cabaran Terbesar Awie

Oleh MOHD AL QAYUM AZIZI

Awie telah menurunkan berat badannya demi teater SuperMokh.


PETALING JAYA: Penyanyi dan pelakon Awie mengakui memegang peranan sebagai Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari menerusi teater muzikal SuperMokh adalah watak paling mencabar sepanjang dia bergelar pelakon.

Awie atau nama sebenarnya Azhar Othman, 45, berkata, dia masih belum mempunyai keyakinan untuk membawakan watak tersebut dengan baik walaupun telah menjalani latihan selama dua bulan sebelum ini.

"Sepanjang bergelar pelakon saya belum pernah berasa gementar seperti ini kerana tidak yakin dapat menzahirkan watak tersebut dengan baik kepada penonton.

"Perasaan itu timbul kerana Mokhtar adalah satu nama yang cukup besar dikalangan masyarakat negara ini dan penonton yang bakal hadir nanti pasti mengharapkan sesuatu yang luar biasa daripada persembahan saya," katanya kepada mStar Online.

SuperMokh bakal di pentaskan di Panggung Sari, Istana Budaya pada 6 hingga 18 November depan.

Selain Awie, teater arahan Hans Isaac dan Harith Iskander itu turut membariskan pelakon seperti Awie yang bakal memegang watak sebagai Mokhtar, Rashidi Ishak, Dina Nazir, Maya Karin, Douglas Lim, Phoon Chi Ho, Oliver Johanan dan Clarence Kuna.


 Barisan pelakon dan tenaga produksi teater SuperMokh yang akan dipentaskan 
di Panggung Sari, Istana Budaya pada 6 hingga 18 November depan.

Dalam perkembangan sama, Awie berkata, kesukaran untuk menghidupkan watak lagenda bola sepak itu juga berpunca daripada kekurangan bahan rujukan terutamanya visual tentang Mokhtar sebagai rujukannya.

Jelas Awie, dia bernasib baik apabila ahli keluarga Mokhtar banyak membantu dalam menyelami sisi lain figura itu sebagai persediaan untuk pementasan itu nanti.

"Arwah sebelum ini jarang muncul di televisyen untuk temubual dan sukar untuk saya mencari rujukan tentang cara beliau bercakap dan lenggok tubuhnya bagi pementasan itu nanti selain aksinya di padang.

"Mujur keluarganya banyak membantu bagi memahami peribadi beliau dan saya juga sempat menonton filem Mekanik yang pernah dibintanginya dahulu," ujarnya.

Dalam pada itu, Awie berkata, dia akan berjoging sejauh tiga kilometer setiah hari sebelum memulakan latihan teater tersebut bagi menurunkan berat badannya supaya sesuai dengan watak tersebut.

Jelas Awie, dia kini telah berjaya menurunkan beberapa kilogram berat badannya dan menyasarkan untuk mengurangkan lapan kilogram lagi menjelang pementasan itu nanti.

Tiket untuk menyaksikan teater tersebut sudah mula dijual di www.ticket2u.biz atau boleh menghubungi 03-4147 8600 atau 019-211 1600.

Mokhtar dilahirkan pada 13 November 1953 dan meninggal dunia pada 11 Julai 1991 pada usia 38 tahun. Supermokh adalah gelaran yang digunakan untuknya.

mstar


Musical on Mokhtar Dahari to be staged at Istana Budaya

Awie to play legendary Malaysian footballer in the musical.


THE life of famed footballer Datuk Mokhtar Dahari will be made into a musical in November.

To be staged at Istana Budaya in Kuala Lumpur from Nov 6 to 18, Super Mokh Sebuah Musical stars Awie, Maya Karin, Rashidi Ishak, Douglas Lim and Dina Nazir. It will be directed by Hans Issac and Harith Iskander with Michael Veerapan as musical director.

“For me, the late Mokhtar is not only respected by Malaysian sports fans but also in the Asian region. I am very honoured to be given the opportunity to be involved in this show. However, I am nervous,” says Hans.

The director adds that there will be 10 songs featured in the musical.

Tickets for Super Mokh Sebuah Musical are priced at RM46, RM96, RM106, RM126, RM166, RM206, RM236 and RM306 for night shows. Tickets for matinee (Nov 9, 10, 16 and 17) are priced at RM38, RM78, RM96, RM102, RM134, RM166, RM190 and RM246. Tickets are available from www.ticket2u.biz.

the star

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 mimbar kata, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena